Samenvatting
- Het overvoeden van patiënten op de IC leidt tot een langere beademingsduur en meer infecties, terwijl het niet meteen geven van volledige voeding (trofisch voeden of ‘permissive underfeeding’) geen negatief effect lijkt te hebben op de patiënt en zelfs een overlevingswinst kan opleveren.
- Door vroeg – binnen 24-48 h na IC-opname – te beginnen met totale of gedeeltelijke enterale voeding kan het aantal complicaties worden verminderd en de overlevingskans worden vergroot.
- Totale parenterale voeding gaat gepaard met een hoger infectierisico dan enterale voeding; dit lijkt gerelateerd aan de hogere calorie-inname en niet zozeer aan de toedieningswijze.
- Bij patiënten met een niet-afwijkende voedingsstatus bij wie enteraal voeden slechts deels lukt, is het veilig om tot 8 dagen te wachten voordat parenterale bijvoeding wordt gegeven.
- Ook bij ernstig zieke kinderen is het veilig om laat (op de achtste opnamedag) te beginnen met parenterale bijvoeding in plaats van vroeg (binnen 24 h na opname). Late parenterale bijvoeding kan zelfs resulteren in minder infectieuze complicaties en een kortere opnameduur.
Reacties