Is niet behandelen soms beter?

Acute subsegmentele longembolie

Klinische praktijk
Frederikus A. Klok
Lucia J.M. Kroft
Menno V. Huisman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4717
Abstract

Samenvatting

  • De diagnose ‘subsegmentele longembolie’ wordt steeds vaker gesteld sinds de introductie van moderne CT-scanners.
  • De noodzaak om patiënten met deze relatief kleine trombi te behandelen staat ter discussie. Aan de ene kant zijn er duidelijk aanwijzingen voor overdiagnostiek, aan de andere kant laten studies zien dat patiënten met een subsegmentele longembolie dezelfde prognose hebben als patiënten met een meer proximale longembolie.
  • Op basis van het nu beschikbare bewijs moeten de meeste patiënten met subsegmentele longembolie behandeld worden met antistolling. Een afwachtend beleid kan alleen overwogen worden bij patiënten zonder risicofactoren voor een nieuwe veneuze trombo-embolie en bij wie een diepe veneuze trombose is uitgesloten.
  • Een Europese gerandomiseerde studie die in 2020 van start gaat, moet vaststellen of het daadwerkelijk beter is om deze laatste groep patiënten niet te behandelen.
Auteursinformatie

Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden. Afd. Trombose en Hemostase: dr. F.A. Klok en prof.dr. M.V. Huisman, internisten vasculaire geneeskunde. Afd. Radiologie: dr. L.J.M. Kroft, radioloog.

Contact F.A. Klok (f.a.klok@LUMC.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Frederikus A. Klok ICMJE-formulier
Lucia J.M. Kroft ICMJE-formulier
Menno V. Huisman ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties