Een man met pijnlijke scheenbenen

Wat is de diagnose?
Frank W. Snel
Gert-Jan Kootstra
Harald E. Vonkeman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4671
Abstract

Casus

Een 55-jarige man kwam naar de polikliniek Reumatologie, omdat hij sinds 6 weken pijn aan zijn scheenbenen had. Hij had een blanco voorgeschiedenis, behoudens een vitamine D-deficiëntie (< 10 nmol/l) die door de huisarts recentelijk was vastgesteld. Patiënt had een zwelling van zijn rechter scheenbeen bemerkt, die wisselend in grootte was. Hij gebruikte zware pijnstillers. Desondanks sliep hij slecht en was hij geïnvalideerd door de pijn aan zijn scheenbenen. Patiënt had een huiduitslag op de romp, die enkele dagen na de pijn aan zijn scheenbenen was ontstaan. Door behandeling met een zalf was de huiduitslag grotendeels verdwenen. Bij lichamelijk…

Auteursinformatie

Medisch Spectrum Twente, Enschede. Afd. Reumatologie: drs. F.W. Snel, aios; dr. H.E. Vonkeman, reumatoloog. Afd. Interne Geneeskunde: dr. G.J. Kootstra, internist-infectioloog.

Contact F.W. Snel (frank.snel@mst.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Drs. L.H. van der Jagt, nucleair geneeskundige (Medisch Spectrum Twente), beoordeelde de botscan en controleerde de verklarende tekening bij de botscan.

Auteur Belangenverstrengeling
Frank W. Snel ICMJE-formulier
Gert-Jan Kootstra ICMJE-formulier
Harald E. Vonkeman ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Mary
Janssen van Raay

Dit arikel heb ik met interesse gelezen. Ik heb echter vragen bij de conclusie: De auteurs concluderen syphilis, vanwege de positieve uitslag op TPHA en VRDL. Die zijn echter specifiek voor treponema pallidum, maar niet voor de soort treponema pallidum. Vanwege de lesie op de romp en de periostitis tibiae kan ook gedacht worden aan endemische treponematose ( yaws of framboesia) veroorzaakt door Treponema pallidum sub-species pertenue. 
In het artikel vond ik geen verwijzing naar de afkomst van patiënt of recente verre reizen omdat dit voorkomt in het verre oosten.

De behandeling is feitelijk hetzelfde, echter de uitleg naar de patient en mogelijk de bejegening verschilend. 

Mary Janssen van Raay

Marks, M., Lebari, D., Solomon, A. W., & Higgins, S. P. (2015). Yaws. International journal of STD & AIDS, 26(10), 696-703.

Engelkens, H. J. H. (2019). Endemic Treponematoses: Yaws, Pinta and Endemic Syphilis. Harper's Textbook of Pediatric Dermatology, 515-522.

Hartelijk dank voor uw reactie en interessante overwegingen. M.b.t. de patiënt in deze casus: hij heeft een Nederlandse afkomst en heeft de afgelopen jaren geen reizen gemaakt naar gebieden waar genoemde endemische treponematose voorkomt. De karakteristieke knobbelige huidlaesies zoals die bij framboesia zijn beschreven waren niet present. Al met al lijkt een endemische treponomatose in deze casus erg onwaarschijnlijk. Maar het is zeker een leerzame toevoeging dat deze aandoeningen serologisch niet te onderscheiden zijn.

Frank Snel