Beschouwing
Een lastige afweging
Een dilemma zoals wij hierboven beschreven, doet zich zowel in de eerste als tweede lijn meerdere keren per dag voor. Over welke bijwerkingen informeren wij de patiënt bij het voorschrijven, verstrekken en toedienen van een nieuw geneesmiddel? Sommige zorgverleners informeren de patiënt uitgebreid en sommige laten dit over aan de apotheker. Een ander bespreekt bepaalde bijwerkingen juist niet om de kans op het nocebo-effect te verkleinen.
Wanneer de voorschrijvers in samenspraak met de patiënt besluiten een geneesmiddel voor te schrijven, moet er altijd een afweging gemaakt worden of de positieve effecten van het geneesmiddel opwegen tegen de bijwerkingen. Wordt de balans als goed ingeschat bij deze patiënt en is het behandelende team samen met de patiënt overtuigd van het nut van de behandeling, dan zal deze een grotere kans van slagen hebben. Slaat die balans echter door naar de bijwerkingen, dan kan de therapietrouw in gevaar…
Onderscheid tussen lastige en gevaarlijke bijwerkingen
Het kan verstandig zijn bijwerkingen te scheiden in mogelijk gevaarlijk (bv. bloeddrukdaling) of lastige (bv. droge mond). Uiteraard moet dit in de arts-patient relatie geindividualiseerd worden. Een droge mond is voor een advocaat mogelijk niet te toleren ook al werkt het middel uitstekend terwijl het voor een boekhouder mogelijk minder bezwaarlijk is. Het niet schaden is een belangrijk geneeskundig principe.
Jan Swinkels