Zorgdeclaraties, een waardevolle bron van informatie

Perspectief
Jan H.L. Ypinga
Bastiaan R. Bloem
Nienke M. De Vries
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D3171
Abstract

Samenvatting

Het wetenschappelijke bewijs voor het effect van niet-medicamenteuze behandelingen bij de ziekte van Parkinson neemt toe. Omdat ook goed gecontroleerde klinische studies bepaalde methodologische beperkingen kennen, is het soms moeilijk om de bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar de alledaagse klinische praktijk. In dit artikel richten wij ons op een andere bron van informatie over zorg in de dagelijkse praktijk, namelijk verzekeringsgegevens. We laten zien dat het analyseren van verzekeringsgegevens een belangrijke aanvulling kan zijn op het wetenschappelijk bewijs uit gecontroleerde klinische studies. Wij illustreren dit aan de hand van een recente publicatie waarin deze methode is toegepast om te onderzoeken of gespecialiseerde fysiotherapie meerwaarde heeft ten opzichte van reguliere fysiotherapie voor de behandeling van mensen met de ziekte van Parkinson.

Auteursinformatie

CZ Groep, afd. Zorginkoop, Goes: J.H.L. Ypinga, MSc, fysiotherapeut. Radboudumc, Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag; afd. Neurologie, Nijmegen: prof. dr. B.R. Bloem, neuroloog; dr. N.M. de Vries, bewegingswetenschapper en fysiotherapeut.

Contact B.R. Bloem (bas.bloem@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Jan H.L. Ypinga ICMJE-formulier
Bastiaan R. Bloem ICMJE-formulier
Nienke M. De Vries ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties