Respectvol etnisch profileren in de zorg

Perspectief
Louis Achterbergh
Jeanine Suurmond
Gabor E. Linthorst
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2019;163:D2716
Abstract

De etniciteit van een patiënt kan van belang zijn bij het stellen van een diagnose (bijvoorbeeld sikkelcelziekte) of bij het optimaliseren van een behandeling. Tegelijkertijd ligt de discussie over etniciteit gevoelig, niet alleen in het medisch onderwijs of de zorg. Wanneer in de patiëntbeschrijving bij een tentamenvraag wordt gesproken van een ‘negroïde patiënt’, is het de vraag of de term ‘negroïde’ functioneel of misschien zelfs kwetsend is. Ongetwijfeld is het geenszins de intentie van de docent om te discrimineren, maar doet hij of zij juist een beroep op de kennis van de studenten over de prevalentie van aandoeningen binnen een bepaalde bevolkingsgroep.

Eenzelfde argument hadden ook de huisartsen Metz en Van Bemmel, die naar aanleiding van de maatschappelijke discussie over etnisch profileren een column schreven vanuit het medisch perspectief.1,2 Zij betoogden dat etnisch profileren noodzakelijk is in de huisartsenpraktijk en zij meenden bovendien dat patiënten daar geen last van…

Auteursinformatie

Amsterdam UMC, locatie UvA-AMC. Faculteit der Geneeskunde: L. Achterbergh, MSc, coassistent. Afd. Sociale Geneeskunde: dr. J. Suurmond, universitair docent. Afd. Inwendige geneeskunde, Endocrinologie en Metabolisme: dr. G.E. Linthorst, internist-endocrinoloog.

Contact G.E. Linthorst (g.e.linthorst@amc.uva.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Louis Achterbergh ICMJE-formulier
Jeanine Suurmond ICMJE-formulier
Gabor E. Linthorst ICMJE-formulier
Rassen in de zorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties