Toets voor nascholing (verlopen)
Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.
Samenvatting
- Dit jaar verschijnt de nieuwe richtlijn ‘Intoxicaties, eerste opvang in het ziekenhuis’. In deze richtlijn zijn de nieuwste inzichten rond maag-darmdecontaminatie bij intoxicaties uitgewerkt. De adviezen zijn samengevat in een stroomdiagram.
- Het advies is om in principe geactiveerde kool toe te dienen, tenzij er aanwijzingen zijn dat de toxische stof niet aan geactiveerde kool bindt of de patiënt te grote hoeveelheden heeft ingenomen; dan een maagspoeling overwegen.
- Geactiveerde kool kan tot 2 h na inname van de toxische stof worden toegediend, tenzij er contra-indicaties zijn. Bij overdosering van middelen met een enterohepatische kringloop (zoals theofylline, carbamazepine, kinine, dapson en fenobarbital) kunnen meervoudige doses geactiveerde kool in combinatie met een laxans toegepast worden.
- Maagspoelen moet beperkt worden tot zeer ernstige intoxicaties waarbij de middelen minder dan 1-2 h geleden zijn ingenomen.
- Een darmlavage dient niet routinematig te worden toegepast. De toepassing beperkt zich tot preparaten met een gecontroleerde afgifte, een maagsapresistente coating en stoffen die niet binden aan geactiveerde kool.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D1574
Vakgebied
Lezenswaardig artikel
Lezenswaardig artikel. Opmerkelijk is het feitelijke gebrek aan bewijskracht voor de 3 genoemde decontaminatie methodes.
1 typefoutje:in combinatie met 30 g natriumsulfaat, bijvoorbeeld in de vorm van natriumsulfaatdrank 30 mg/100 ml, dat moet natuurlijk zijn 30 g/100 ml....
dr. Hans Overdiek, ziekenhuisapotheker/klinisch farmacoloog, Haaglanden Medisch Centrum