Een gesprek over afslankmedicatie in de praktijk

‘Het moet geen cosmetische behandeling zijn’

Bord met vork en medicatie erop
Lara Harmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5509

GLP1-agonisten worden steeds vaker gebruikt als afslankmedicatie. Hoe gaan we daar op een goede manier mee om, nu en in de toekomst? Het NTvG nodigde vier deskundigen uit om hierover in discussie te gaan.

De een ziet het ten dele als een maatschappelijk probleem, de ander beschouwt het puur als een ziekte. Maatschappelijk probleem of niet, de ‘welvaartsziekte’ obesitas is hoe dan ook een ernstige aandoening. En de toekomst van de behandeling ervan lijkt op z’n minst ten dele in de farmacotherapie te liggen. Er zijn namelijk behoorlijk effectieve medicijnen gekomen die het probleem tegen kunnen gaan.

Deze medicijnen, de GLP1-agonisten, zijn echter ook behoorlijk duur en hebben aardig wat bijwerkingen. Oorspronkelijk waren ze bedoeld voor de behandeling van diabetes type 2. Nu ze ook gewichtsverlies blijken te veroorzaken, worden ze door steeds meer mensen gebruikt. En daardoor dreigen er tekorten voor mensen met diabetes. Hoe gaan we op een goede manier om met deze ontwikkelingen? Adjunct-hoofdredacteur en internist Yvo Smulders en chef nieuwsredactie van het NTvG Lester du Perron (tevens huisarts n.p. en ziekenhuisarts) gingen daarover in gesprek met vier deskundigen.

Geen competitie

Auteursinformatie

L.M. Harmans, MSc, nieuwsredacteur, Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, Amsterdam.

Contact Lara Harmans (l.harmans@ntvg.nl)

Antidiabeticum wordt afslankmiddel
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Journalistiek
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties