Moet ik een patiënt met suïcidale gedachten melden?

Perspectief
A.C. (Aart) Hendriks
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:B1183

In de serie ‘Juridische vraag’ geeft een jurist antwoord op een vraag waarvoor artsen in de praktijk vaak worden gesteld.

Rectificatie

Per 15 februari 2020 heeft de auteur dit artikel geüpdatet. 

Vraag

Moet ik een patiënt met suïcidale gedachten melden?

Juridische achtergrond

Het beroepsgeheim wordt door sommigen gezien als een gevaar voor de samenleving. Door na te laten te melden dat bepaalde patiënten suïcidale gedachten hebben, worden ook andere blootgesteld aan vermijdbare risico’s. Het beroepsgeheim wordt door sommigen gezien als een gevaar voor de samenleving. Door na te laten te melden dat bepaalde patiënten suïcidale gedachten hebben, worden ook andere blootgesteld aan vermijdbare risico’s. 

Juridisch ligt dit echter veel genuanceerder en kan niet-melden niet zomaar worden gelijkgesteld met medeplichtigheid. Het medisch beroepsgeheim is namelijk een groot goed in de gezondheidszorg, óók ter voorkoming van maatschappelijke gevaren. Zonder beroepsgeheim kunnen patiënten zich geremd voelen aan te kloppen bij een zorgverlener (dit gaat in tegen het algemeen belang) of terughoudend zijn al hun zorgen en problemen met een zorgverlener te delen (dit gaat in tegen het belang van het individu). Dit verklaart waarom een…

Auteursinformatie

Universiteit Leiden, Faculteit der Rechtsgeleerdheid, departement Publiekrecht, Leiden.

Contact Prof.mr.dr. A.C. Hendriks, jurist (a.c.hendriks@law.leidenuniv.nl)

Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties