Samenvatting
- Therapie op maat (‘personalised medicine’) is een doelgerichte benadering van de preventie, diagnose en behandeling van aandoeningen op basis van het specifieke genetische profiel van de patiënt.
- Farmacogenetisch onderzoek laat zien dat verschillen in de genetische profielen van patiënten een verklaring vormen voor interindividuele verschillen in de effectiviteit en bijwerkingen van een geneesmiddel.
- Hoewel er in de zorg hoge verwachtingen zijn van therapie op maat en farmacogenetica, worden beide tot op heden beperkt toegepast.
- Farmacogenetica lijkt met name van belang bij ziekten met een slechte prognose en bij behandelingen met mogelijk ernstige bijwerkingen.
- Farmacogenetische testen worden vergoed als een patiënt ernstige bijwerkingen heeft of als het medicijn onverwacht ineffectief is.
- Van de patiënten in Nederland heeft 95% ten minste één afwijking in het panel van genen waarvoor een advies beschikbaar is.
- Van de 80 geneesmiddelen waarvoor de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) een doseringsadvies geeft op basis van het genotype, worden er 27 regelmatig voorgeschreven in de eerste lijn.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A9204
Farmacogenetica: aanpassen frequentie of dosering?
U stelt dat een huisarts aan een 'poor metaboliser' een lagere dosering kan voorschrijven. Is het niet logischer om het doseerinterval te verlengen?
Marcel van der Poel, internist
Dosering of intervalaanpassing? (antwoord auteurs)
Geachte collega, Beste Marcel van der Poel,
uw vraag heb ik voorgelegd aan een van de co-auteurs Dr. Jesse Swen.
Wij vinden uw vraag erg interessant, hartelijk dank daarvoor!
Nog interessanter is dat "interval verlenging", voor zover wij weten, nog nooit overwogen is, met name omdat het niet zo praktisch is. Als het effect afhangt van de cumulatieve blootstelling is het wel een optie.
Nogmaals hartelijk dank,
Isa Houwink,
huisarts, postdoc onderzoeker