Dames en Heren,
Iedere arts kan te maken krijgen met onverzekerbare, illegale vreemdelingen. In de praktijk blijkt dat artsen onvoldoende op de hoogte zijn van de mogelijkheden en onmogelijkheden om dergelijke patiënten te behandelen. Bovendien is het voor artsen in het geval van onverzekerde patiënten niet mogelijk om financieringsregelingen te negeren. Aan de hand van een casus vragen wij aandacht voor dakloze vreemdelingen met complexe sociaal-medische problematiek. Naast medisch-inhoudelijke aspecten beschouwen wij de sociale context, instanties, regelingen, zorgkosten en doelmatigheid van zorg.
Patiënt A, een 37-jarige Albanese man, zonder vaste woon- of verblijfplaats en onverzekerd, wordt na een sprong van een hoogte opgenomen in een ziekenhuis. De traumachirurg stabiliseert een bekkenringfractuur met een externe fixateur en plaatst een dynamische heupschroef rechts vanwege een mediale collumfractuur. Vervolgens wordt vanwege een distale tibiafractuur een fixateur externe over zijn rechter enkel geplaatst, die later wordt vervangen door een hybride ringfixateur. Vanwege een…
Psychiatrie, illegaliteit en multitrauma
Dank voor jullie mooie overzicht van dit complexe probleem.
Hoeveel mensen hadden al in de gaten dat deze man psychotisch was voor dat hij naar beneden sprong.Hoe toegankelijk is onze zorg voor dit soort signalen.
Overigens heeft de GGD /gemeente Rotterdam een zeer goed beleid om mensen terug te laten keren naar hun eigen land.Dit voorkomt zeer ingewikkelde nazorgproblemen
Marcel Slockers,huisarts/straatdokter
Daklozenzorg (auteurs)
Beste meneer Slockers, hartelijk dank voor uw reactie. Ten tijde van de sprong verbleef patient pas zeer kort in Nederland (3 weken). Hij was nog niet eerder met hulpverleners in aanraking geweest. Het was dus ook niet eerder bekend dat hij psychotisch was.
U noemt in uw reactie dat er in Rotterdam een goed beleid is ten aanzien van deze doelgroep: wij zijn natuurlijk erg benieuwd wat dit inhoudt!
Vriendelijke groeten, mede namens alle co-auteurs
Josine van Mill
Wat een mooie klinische les
Heel veel dank voor deze klinische les, met goede informatie over feitelijkheden. Met vele leermomenten door reflectie met mooie vragen. Maar bovenal complimenten voor jullie onvoorwaardelijke medische hulp aan deze man in nood.
Kea Fogelberg, huisarts np
Daklozenzorg en gemeente
Beste collega Slockers, en wat behelst dat beleid van de gemeente Rotterdam? Want dan kunnen andere gemeenten dat misschien overnemen?
Met vriendelijke groet, Leny van Dalen, psychiater
Daklozenzorg in Rotterdam
Beste Leny, Onze ervaring is dat zinvolle zorg en re-integratie in Nederland onmogelijk is als iemand een illegale vreemdeling of een EU-migrant is die geen beroep kan doen op sociale voorzieningen. Alleen terugkeer naar herkomstland, eigen cultuur, eigen taal en toegang tot het sociale stelsel biedt perspectief op een beter leven. In Nederland worden dit draaideurpatiënten. GGD medewerkers gaan met de patiënten in gesprek om vrijwillige terugkeer met warme medische overdracht naar zorg, opvang of familie in herkomstland te bespreken. Indien nodig schakelen wij de hulp in van de dT&V (afdeling Bijzondere groepen) voor ID-bewijs, specifiek vervoer en/of medische begeleiding door een (psychiatrisch) verpleegkundige, arts of specialist. De dT&V heeft een juridische titel (dwz er is geen verblijfsrecht) nodig. In een enkel geval vragen wij om verblijfsontzegging. Daar kan je gevoelsmatig weerstand tegen hebben maar succesvol verbinden met het herkomst weegt er altijd tegen op. Vanuit Rotterdam keren er jaarlijks via de GGD 40 patiënten naar zorg in herkomstland.
Henk Visser, beleidsadviseur GGD Rotterdam