Samenvatting
- De herziene NHG-standaard ‘Acute diarree’ bevat aanbevelingen voor de diagnostiek van en het beleid bij patiënten met een vermoedelijke acute infectieuze diarree.
- Acute diarree door infectieuze gastro-enteritis wordt veelal door een virus veroorzaakt en gaat meestal zonder behandeling vanzelf over; fecesonderzoek is zelden geïndiceerd.
- De belangrijkste complicatie van acute diarree is dehydratie, maar dit komt in Nederland zelden voor.
- Kinderen onder de 2 jaar en ouderen boven de 70 jaar hebben een verhoogd risico op dehydratie.
- Dehydratie is een klinische diagnose, die gebaseerd is op een combinatie van gegevens uit de anamnese en het lichamelijk onderzoek.
- Voor fecesonderzoek is naast conventioneel onderzoek, dat bestaat uit een feceskweek en tripelfecestest, DNA-diagnostiek, bijvoorbeeld PCR, beschikbaar. Door betere testeigenschappen heeft PCR de voorkeur.
- Behandeling met ORS wordt geadviseerd bij patiënten met dehydratie en kan ook zinvol zijn bij patiënten met een verhoogd risico hierop.
- Acute diarree na een ziekenhuisopname of na een verblijf in de tropen of subtropen verdient bijzondere aandacht vanwege het risico op infectie met bijzondere verwekkers en de consequenties hiervan voor het beleid.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8659
Reacties