Dames en Heren,
Met een incidentie van 1 op 100.000 is hyperthyreoïdie op de kinderleeftijd een vrij zeldzame aandoening.1 Hyperthyreoïdie komt meestal aan het licht in de puberteit, bij beduidend meer meisjes dan jongens (ratio 5:1).2 Bij 95% van alle patiënten wordt hyperthyreoïdie veroorzaakt door antilichamen die TSH-receptoren inhiberen, ‘TSH-binding inhibitory immunoglobulins’ (TBII).1 De differentiaaldiagnose van TBII-negatieve hyperthyreoïdie is divers (tabel). Aan de hand van 2 patiënten bespreken wij een zeldzame oorzaak van hyperthyroïdie: een verhoogde hCG-concentratie.
Patiënt A, een 17-jarige vrouw, kwam bij de huisarts vanwege vermoeidheid en vaginaal bloedverlies. Na de menarche op een leeftijd van 12 jaar had zij altijd onregelmatige menses, waarvoor zij sinds 6 maanden orale anticonceptie (OAC) gebruikte. Patiënte vertelde dat ze seksueel actief was, waarop de huisarts de hCG-concentratie in haar urine testte. Deze zwangerschapstest bleek negatief te zijn. De huisarts liet vervolgens een screenend algeheel bloedonderzoek uitvoeren, waaruit bleek…
Antistoffen tegen TSH-receptor
In de inleiding van het artikel wordt vermeld dat bij 95% van alle patienten hyperthyreoidie veroorzaakt wordt door antilichamen die TSH-receptoren inhiberen. Dit is niet correct en moet zijn: "....die TSH-receptoren stimuleren".
De benaming "TSH-binding inhibitory immunoglobulins (TBII)" verwijst naar de assay waarbij antilichamen aangetoond worden die voorkomen dat TSH aan de receptor kan binden. Hierbij kan geen onderscheid gemaakt worden in antilichamen die de receptor inhiberen of stimuleren.
Een andere onjuistheid staat bij "Beschouwing" onder de kop "HCG kan leiden tot thyreotoxicose": "Bij patient A en B was er sprake van hyperthyreoidie zonder antistoffen tegen TSH-binding inhibitory immunoglobulines". Dit moet zijn "...zonder (stimulerende) antistoffen tegen de TSH-receptor".
Met vriendelijke groet,
Dr. Connie Heiligers-Duckers, laboratoriumspecialist klinische chemie i.o.,
Dr. Marcel J.W. Janssen, laboratoriumspecialist klinische chemie,
Laboratorium voor Klinische Chemie en Hematologie
VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg, Venlo/Venray