Dames en Heren,
Bestraling van de halsregio kan leiden tot primaire hypothyreoïdie. De klachten van hypothyreoïdie zijn dikwijls weinig specifiek en ontwikkelen zich meestal pas enige tijd na de bestraling. Bovendien is de arts niet altijd bekend met het risico van hypothyreoïdie als complicatie van eerdere bestraling van de hals. Er kan dan een aanzienlijke patient’s en doctor’s delay optreden bij het stellen van deze diagnose, met soms zeer ernstige gevolgen. Wij beschrijven in deze les 3 patiënten met een door bestraling geïnduceerde hypothyreoïdie.
Patiënt A, een 82-jarige vrouw, werd door de huisarts naar de neuroloog verwezen in verband met een afasie die sinds een dag aanwezig was. Ook gaf zij de indruk opdrachten niet goed te begrijpen. Patiënte was al langere tijd slecht ter been, maar kon thuis blijven wonen door de ondersteuning van haar vitale echtgenoot. Zij had geen psychische klachten. Zij was 15 jaar eerder behandeld voor…
Nut jaarlijkse controle schildklier na bestraling twijfelachtig
Met belangstelling hebben wij uw artikel over hypothyreoïdie na bestraling van de hals gelezen. U geeft hierin de aanbeveling voor jaarlijkse controle van de schildklierwaarden na bestraling en adviseert dit op te nemen in de NHG-standaard Schildklieraandoeningen.
Door het ontbreken van een prospectief patiënt control onderzoek is de precieze incidentie van hypothyreoïdie na een bestraling niet bekend en is het onduidelijk wat een jaarlijkse controle zal opleveren aan extra nieuwe hypothyreoïdie patiënten. Daarnaast is er geen onderzoek dat laat zien dat een patiënt die tijdens geplande controle opgespoord wordt beter af is dan een patiënt die zich meldt wegens klachten.
Concluderend is er geen bewijs dat een jaarlijkse controle van schildklierwaarden effectief is. Het lijkt ons wel zinvol om de patiënt nadrukkelijk te wijzen op de mogelijke complicaties van de bestraling en zich bij de eerste klachten of symptomen die op een hypothyreoïdie kunnen duiden zich te laten onderzoeken. Uiteraard dient elke arts zich bewust te zijn van het risico op complicaties na een bestraling en laagdrempelig een TSH te laten bepalen.
M. Sijbom, huisarts, wetenschappelijk medewerker NHG
Dr. J. van Lieshout, huisarts, onderzoeker RadboudUMC
Beide zijn auteur van de NHG standaard Schildklieraandoeningen.