Toets voor nascholing (verlopen)
Aan dit leerartikel was een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kon verdienen.
Samenvatting
Doel
Onderzoeken of de speekselvloed bij amyotrofische laterale sclerose (ALS) en de ziekte van Parkinson kan worden geremd door bestraling met een relatief lage dosis van de grote speekselklieren.
Opzet
Retrospectief onderzoek.
Methode
53 patiënten die in de periode januari 1996-december 2008 de afdeling Radiotherapie van het Academisch Medisch Centrum, Amsterdam bezochten, werden 1 of meerdere keren lokaal bestraald wegens speekselvloed. 43 van hen hadden ALS en 10 de ziekte van Parkinson. De bestralingsdosis bedroeg 12 Gy in 2 fracties. De klinische respons en bijwerkingen werden gescoord volgens vooraf gedefinieerde criteria.
Resultaten
Na de 1e bestraling werd een partiële of complete respons bereikt bij 35 (66%) patiënten. De gemiddelde overlevingsduur na de 1e bestraling voor alle patiënten was 13,7 mnd, voor ALS-patiënten 11,6 mnd en voor Parkinson-patiënten 26,8 mnd. De gemiddelde duur van succesvolle palliatie was 6,9 mnd bij ALS en 6,5 mnd bij de ziekte van Parkinson. Dat betekent dat de speekselvloed van deze ernstig zieke patiënten gemiddeld gedurende respectievelijk 50% en 25% van hun nog resterende levensduur gepallieerd kon worden. De gemiddelde duur tot herbestraling was 11,9 mnd. Ook deze 2e bestraling gaf bij 21 van de 26 patiënten (81%) een respons, maar dit was meestal (bij 62%) maar een gedeeltelijke respons. 10 patiënten hadden tijdelijk last van geringe of matig ernstige bijwerkingen, zoals taai slijm, droge mond of lichte lokale pijn.
Conclusie
Lage-dosisradiotherapie was bij twee derde van de patiënten met ALS of de ziekte van Parkinson een effectieve, niet complexe en snelle palliatieve behandeling van speekselvloed, met geringe toxiciteit.
Reacties