Uitkomsten van ernstige handletsels

Klinische praktijk
Corry K. van der Sluis
John T.W. van Loenen
Klaus W. Wendt
Marlies I. Bodde
Paul M.N. Werker
Melanie H. Eissens
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3237
Abstract

Dames en Heren,

Het doel van de behandeling van handletsels is niet alleen het herstellen van handfuncties, zoals kracht, sensibiliteit en beweeglijkheid van de gewrichten, maar ook het weer kunnen uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het participeren in de maatschappij. Voor een optimaal eindresultaat dient tijdens de behandeling aandacht te worden besteed aan alle functionele niveaus van de ‘International classification of functioning, disability and health’ (ICF): stoornissen, activiteiten en participatie (figuur 1).1 Volgens de ICF zijn persoonlijke en externe of omgevingsfactoren mede van invloed op de uitkomsten van ziekte, wat ook blijkt uit de hier gepresenteerde casussen.

Figuur 1

Patiënt A, een 25-jarige man, kwam naar de Spoedeisende Hulp met letsel van zijn linker, niet-dominante hand, opgelopen bij een fitnessoefening. Tijdens bankdrukken was zijn hand bekneld geraakt tussen de halter en het halterrek, waarbij het rek de hand volledig had doorboord (figuur 2). Dit leidde tot een instabiele fractuur van…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Groningen.

Afd. Revalidatiegeneeskunde, Centrum voor Revalidatie: prof.dr. C.K van der Sluis en drs. J.T.W. van Loenen, revalidatieartsen; drs. M.I. Bodde, revalidatiearts in opleiding; M.H. Eissens, ergotherapeut-handtherapeut.

Afd. Heelkunde, onderafdeling Traumatologie: dr. K.W. Wendt, traumatoloog.

Afd. Plastisch Chirurgie: prof.dr. P.M.N. Werker, plastisch chirurg.

Contact prof.dr. C.K. van der Sluis (C.K.van.der.Sluis@rev.umcg.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 6 april 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties