Samenvatting
Achtergrond
Een smaakstoornis als gevolg van het eten van pijnboompitten wordt in de medische literatuur niet vaak gerapporteerd, al wordt er op internet veel over geschreven.
Casus
Een 46-jarige man klaagde over een metalige en bittere nasmaak in zijn mond, 2 dagen nadat hij ongeveer 70 g pijnboompitten had genuttigd. Uit een literatuurstudie bleek dit slechts 3 keer eerder te zijn beschreven. In alle gevallen, ook de onze, begonnen de klachten een aantal dagen na de maaltijd met pijnboompitten. Ze verdwenen spontaan na een week. De aandoening heeft geen medische consequenties, maar kan wel sociale gevolgen hebben.
Conclusie
De oorzaak van de aandoening is onbekend. Mogelijke oorzaken zijn de aanwezigheid van toxische bijproducten of bestanddelen die ongeschikt zijn voor consumptie. Het is van belang dat artsen dit fenomeen kennen zodat ze patiënten gerust kunnen stellen over deze verder goedaardige aandoening.
Pijnboompitten
De enkele dagen durende metalige smaak was mij al eerder opgevallen, maar het kwartje viel pas op zijn plaats toen ik de NRC van 29-3-2011.las. Hier stond een atikel van de Thuiskok onder de titel Pijnboompitten zijn passé.
Hierin werd hetzelfde fenomeen verschenen. Voor de geinteresserden: http://weblogs.nrc.nl/thuiskok/2011/03/29/pijnboompitten-zijn-passe/
Jan van der Mannen, arts
Pijnboompitten (antwoord auteurs)
Hartelijk dank voor uw reactie op ons artikel. Via de email hebben ook al diverse mensen gereageerd dat ze de klachten uit het artikel herkennen. Dit ondersteunt de gedachte dat deze klacht vaak voorkomt.
Bedankt ook voor uw verwijzing naar het NRC artikel.
Pieter van Dijkhuizen
Vieze smaak door eten van pijnboompitten
Enige tijd geleden is in de Wetenschapsbijlage van NRC-Handelsblad een uitgebreid artikel aan dit fenomeen gewijd. Het schijnen altijd pitten afkomstig van de Pinus armandii te zijn die dit probleem veroorzaken.
Zie:
Zanten, H van. Bittere pillen. NRC-Handelsblad 12-02-2011 (bijlage Wetenschap, p. 10):
http://archief.nrc.nl/?modus=l&text=pijnboompitten&hit=5&set=1
In dit artikel wordt verwezen naar een publicatie in het Journal of Toxicology (18 jan. 2011) online: http://www.hindawi.com/journals/jt/2011/316789/
Bert Wiechers, docent Chr Hogeschool Windesheim