Samenvatting
Een 52-jarige vrouw zonder risicofactoren voor vaatlijden of voorafgaand trauma, presenteerde zich met langdurige pijnklachten van de rechter knie die uitstraalden naar de kuit. Röntgenfoto’s, duplex-echografie en MR-angiografie lieten een occlusie zien van de A. poplitea door twee exostosen aan de dorsale zijde van het proximale tibia. De exostosen werden operatief verwijderd. Het verdere postoperatieve beloop was ongecompliceerd. Bij controle na 6 weken had patiënte geen pijnklachten meer. Exostosen komen meestal voor op het distale femur en de proximale tibia. In uitzonderlijke gevallen kunnen zij leiden tot vasculaire complicaties zoals stenose, occlusie en veneuze trombose. Bij patiënten met invaliderende klachten of vasculaire complicaties is operatieve behandeling geïndiceerd. Wanneer gekozen wordt voor een expectatief beleid dient men bij controle te letten op vasculaire complicaties en maligne ontaarding.
Occlusie A. Poplitea door een exostose
Leuk artikel, zo zie je maar: een occlusie zit in een soms kleine afwijking. De enige vraag die ik heb betreft de behandeling. Exostosen behoeven niet persé behandeling, behalve als die ernstige secundaire pathologie veroorzaken zoals in deze casus. Ik denk dat de niet expliciet uitgesproken suggestie, dat het vaatstelsel weer open gegaan is na de ingreep, teveel is. Daarvoor was toch ingrijpen aan de A. Poplitea zelf, al dan niet met lysis, nodig geweest. Waarschijnlijk is alleen het collaterale netwerk zich gaan ontwikkelen, de nauwelijks significante EAI-stijging tot 0,91 wijst daar ook op. Een nieuwe Duplex zou dat kunnen bewijzen, voorlopig houd ik het erop dat deze behandeling net zo goed achterwege had kunen blijven....
Th.A.A. van den Broek. chirurg, Waterlandziekenhuis
Occlusie A. poplitea door exostose (antwoord auteurs)
Hartelijk dank voor uw gewaardeerde kritische blik. De indicatie om te opereren waren de klachten op basis van een ”mechanisch” probleem van de exostosen. Bij zitten en hurken voelde patiënteeen scherpe pijn in de knieholte. Iets wat voorstelbaar is gezien het scherpe aspect van de exostose. Dit kan vanuit orthopedisch oogpunt een reden zijn om de exostose te verwijderen. Het idee achter het verwijderen van de exostose was niet primair om de claudicatieklachten te verminderen of om de occlusie van de arteria poplitea te verhelpen. Er was reeds een collateraal netwerk gevormd en dit heeft zich wellicht verder ontwikkeld, doordat patiënte nadien meer kon lopen. Zij is ondertussen ook van haar claudicatieklachten af en de enkel arm index is 0.95, wat een mooie “bijwerking” is. Ons inziens zijn de pijnklachten van de patiënte verholpen door de operatie en is deze daarmee zeker niet zinloos geweest.
Mede namens de overige auteurs,
Chris Zonnenberg, AIOS Orthopedie, Spaarne ziekenhuis Hoofddorp