CME-toets behorend bij het artikel ‘Recent onderzoek naar rivaroxaban. Geen reden voor uitbreiding indicatiestelling’ (Ge-Bu 2018,52(7-8):64-70).
De sterke toename in het aantal gebruikers van direct werkende antistollingsmiddelen (DOAC’s), zoals bij rivaroxaban in Nederland, is opmerkelijk. Het betreft geneesmiddelen met een onbewezen meerwaarde boven de gangbare Nederlandse antistollingsbehandeling, en met nog steeds onzekere risico’s en bijwerkingen. Een update over onderzoeken naar rivaroxaban laat zien dat bewijs voor voldoende werkzaamheid en veiligheid voor nieuw onderzochte indicaties niet is gevonden. Voor de indicatie ‘verlengde antistolling tot 30 dagen bij een knie- of heupvervangende operatie’ lijkt acetylsalicylzuur (100 mg) even veilig en effectief, een interessante bevinding die uitnodigt tot verder onderzoek. Daarnaast is er voor rivaroxaban geen direct werkende antagonist beschikbaar in geval van ongewenste bloedingen. Opnieuw adviseert het Ge-Bu artsen ten bate van hun patiënten terughoudend te zijn met voorschrijven van DOAC’s waaronder rivaroxaban.
Accreditatiepunten
Specialisme | Punt(en) |
---|---|
Accreditatie (artsen) buiten eigen vakgebied | 1 |
- Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
- De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
- De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.
Werkwijze
- Lees de toetsgegevens en het bijbehorende artikel
- Maak de toets
- Bekijk de uitslag
- Controleer je BIG-gegevens en dien de toets in voor accreditatie
- Je ontvangt een melding zodra de accreditatie bevestigd is