Het belang van de onderzoeksopzet en aanpak van de analyse

Verlaging van LDL-cholesterol: hoe lager hoe beter?

Opinie
Michiel L. Bots
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1325
Abstract

Er is discussie over de LDL-concentratie die bereikt moet worden bij patiënten die een hart-vaatziekte hebben doorgemaakt en cholesterolverlagende middelen gebruiken. Er zijn experts die ‘hoe lager, hoe beter’ voorstellen. Er is een Nederlandse richtlijn die aangeeft dat bij medicamenteuze behandeling een LDL-cholesterolwaarde lager dan 2,5 mmol/l voldoende is om het risico op een recidief hart-vaatziekte te verlagen. In 2016 publiceerde JAMA 2 artikelen die steun geven aan beide opvattingen.1,2 Wat nu? Ik ga het niet voor u oplossen, maar bespreek in dit artikel het belang van de onderzoeksopzet en de statistische aanpak. Het ene artikel is gebaseerd op gegevens van individuele patiënten,1 het andere – dat ook elders in dit tijdschrift wordt besproken – op gemiddelden van groepen patiënten.2

Onderzoeksvraag en bewijsvoering

De onderzoeksvraag is of we de LDL- cholesterolwaarde met geneesmiddelen moeten verlagen tot onder de 1,8 mmol/l om het risico voor de patiënt op…

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Utrecht.

Contact Prof.dr. M.L. Bots, arts-epidemioloog (m.l.bots@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: het ICMJE-formulier met de belangenverklaring van de auteur is online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Michiel L. Bots ICMJE-formulier
LDL-cholesterol: lager is niet altijd beter
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties