Zwangerschap en straling; samenvatting en conclusies van Publicatie 84 van de International Commission on Radiological Protection

Klinische praktijk
H.B. Kal
H. Struikmans
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2002;146:299-4
Abstract

Samenvatting

- Prenatale blootstelling aan doses ioniserende straling zoals gebruikt bij de meeste diagnostische onderzoeken levert in het algemeen geen extra risico op boven het natuurlijk vóórkomen van prenatale dood, misvormingen of achterstand in de geestelijke ontwikkeling (deterministische effecten).

- Hogere doses straling die toegepast worden bij therapie kunnen tot foetale schade leiden. In het algemeen geldt dat misvormingen pas optreden boven een drempeldosis van 100-200 mGy. Deze doses komen bij de meeste goed uitgevoerde diagnostische verrichtingen niet voor.

- Gedurende de periode van 8-25 weken na conceptie is het centrale zenuwstelsel bijzonder gevoelig voor straling. Foetale doses hoger dan 100 mGy kunnen tot een afname van het IQ leiden.

- In de periode van 8-15 weken na conceptie is de IQ-reductie bij een dosis van 1000 mGy (1 Gy) circa 30 punten. In de periode van 16-25 weken is de reductie minder. De kans op ernstige mentale retardatie in de periode van 8-15 weken na conceptie is 40 bij een dosis van 1000 mGy, in de periode van 16-25 weken is deze kans lager en daarna praktisch nihil.

- Bij bestraling van een embryo/foetus is er een extra risico op tumorinductie (stochastisch effect). Het sterfterisico als gevolg van tumorinductie na bestraling in utero in de leeftijdscategorie van 0-15 jaar wordt geschat op 6 per Gy (0,06 per 10 mGy). Voor het gehele leven is dit risico circa 15 per Gy (0,15 per 10 mGy).

- Een mogelijke relatie van erfelijke afwijkingen in het nageslacht als gevolg van blootstelling van de gonaden vóór conceptie is tot dusver niet gevonden.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum, afd. Radiotherapie, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht.

Dr.ir.H.B.Kal, radiobioloog; dr.H.Struikmans, radiotherapeut.

Contact dr.ir.H.B.Kal

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties