Zenuwletsel bij primaire schouderluxaties en subcapitale humerusfracturen

Onderzoek
C.P.J. Visser
E.A.T. de Laat
L.N.J.E.M. Coene
P.V.M. Pahlplatz
D.L.J. Tavy
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:2435-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Inventarisatie van frequentie en ernst van zenuwletsel als begeleidend letsel bij primaire schouderluxatie en subcapitale humerusfractuur.

Opzet

Prospectief follow-up-onderzoek.

Plaats

Ziekenhuis Leyenburg, 's-Gravenhage.

Methode

Bij 101 patiënten met schouderluxatie of subcapitale humerusfractuur werd klinisch frequente nacontrole gedaan met specifieke aandacht voor functie, spierkracht en eventuele aanwijzingen voor neurogeen letsel. Bij vermoeden van zenuwletsel of bij slecht uitvoerbaar onderzoek werd na 3 weken elektromyografie (EMG) verricht. De behandeling bestond uit 1-4 weken immobilisatie, vervolgens werd passieve en actieve oefentherapie voorgeschreven, indien nodig onder leiding van de fysiotherapeut.

Resultaten

Bij 45101 patiënten (45) werd een axonaal zenuwletsel gevonden. Bij oudere patiënten (> 65 jaar) was het percentage nog hoger, namelijk 54 (3463). Hierbij betrof het meestal de N. axillaris, de N. suprascapularis, de N. musculocutaneus en de N. radialis. De frequentieverhouding tussen de fractuur- en de luxatiegroep was 53:34. Bij hematoom of parese van de M. deltoideus was de frequentie van zenuwletsel significant groter, terwijl sensibiliteitsstoornis en spieratrofie niet correleerden met de aanwezigheid van zenuwletsel. Na een gemiddelde follow-up van 4 maanden bleken de meeste patiënten (73101) zich klinisch goed te herstellen.

Conclusie

Bij bijna de helft van de patiënten werd zenuwletsel gezien. Vroegtijdige onderkenning (op indicatie door middel van EMG bij patiënten voor wie een goede schouderfunctie belangrijk is) en vroeg actief oefenen onder leiding van de fysiotherapeut zijn voor deze patiënten van groot belang.

Auteursinformatie

Ziekenhuis Leyenburg, Leyweg 275, 2545 CH 's-Gravenhage.

Afd. Orthopedie: C.P.J.Visser, assistent-geneeskundige; dr.L.N.J.E.M.

Coene, orthopedisch chirurg.

Afd. Chirurgie: E.A.T.de Laat, assistent-geneeskundige (thans: St.

Maartenskliniek, afd. Orthopedie, Nijmegen); P.V.M.Pahlplatz, chirurg.

Afd. Neurologie: D.L.J.Tavy, klinisch neurofysioloog.

Contact C.P.J.Visser

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties