Is een verwijzing naar de geheugenpolikliniek altijd op zijn plaats?

Weinig cognitieve diagnostiek in de eerste lijn

Oude man met hand op hoofd met zorgverlener
Laura J.L. Huisintveld
Barbara C. van Munster
Fleur C.W. Visser
Liesbeth Hempenius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8268
Abstract

Huisartsen kunnen zelf de klinische diagnose ‘dementie’ stellen. Hoe komt het dan dat die diagnose bij 60% van de mensen op een geheugenpolikliniek wordt gesteld? Hoe vaak is verwijzing naar de geheugenpoli op zijn plaats?

Samenvatting

Doel

Het onderzoeken of huisartsverwijzingen naar de geheugenpolikliniek aansluiten bij de huidige transmurale werkafspraken (TWA) en de NHG-standaard ‘Dementie’.

Opzet

Retrospectief ‘single-center’ onderzoek, gebruikmakend van het elektronisch patiëntendossier. Methode

Huisartsverwijzingen van patiënten op de geheugenpolikliniek gedurende 1 jaar tijd werden gecategoriseerd. Beoordeeld werd of patiënten verwezen waren conform de TWA, die gebaseerd zijn op de NHG-standaard ‘Dementie’.

Resultaten

Er werden 310 huisartsverwijzingen geïncludeerd. Veelvoorkomende verwijsvragen betroffen: ‘bijkomende somatische of psychische factoren’ (77; 24,8%) en ‘eenvoudige vraagstelling: dementie?’ (70; 22,6%). Van alle verwijsvragen was 51,0% niet conform de TWA, doordat de verwijsreden niet voldeed aan de TWA of door het ontbreken van de heteroanamnese, lichamelijk onderzoek of een screenende test om cognitieve problemen vast te stellen.

Conclusie

De helft van de huisartsverwijzingen op de geheugenpolikliniek was niet volgens de TWA. Bij verwijzing ontbrak regelmatig klinische informatie of de uitslag van cognitieve testen. Bij het streven naar doelmatige zorg zou cognitieve diagnostiek in de eerste lijn standaard moeten zijn, met gerichte hulp op maat.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Leeuwarden, afd. Klinische Geriatrie, Leeuwarden: L.J.L. Huisintveld, coassistent; dr. L. Hempenius, klinisch geriater. Universitair Medisch Centrum Groningen, afd. Ouderengeneeskunde en Alzheimer Centrum, Groningen: prof.dr. B.C. van Munster, internist-geriater (tevens: Martini Ziekenhuis, afd. Geriatrie); drs. F.C.W. Visser, arts-onderzoeker.

Contact L.J.L. Huisintveld (huisintveld.laura@gmail.com)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Laura J.L. Huisintveld ICMJE-formulier
Barbara C. van Munster ICMJE-formulier
Fleur C.W. Visser ICMJE-formulier
Liesbeth Hempenius ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Huisartsgeneeskunde
Dit artikel wordt besproken in#43 Wat zegt het riool?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties