VRAAG 21. Gaarne zou ik uw mening vernemen over de Kombuchadrank. Mij interesseert niet zozeer het al of niet aanwezig zijn van een gunstige werking, doch meer de kans op mogelijke bijwerkingen. Aangezien de drank, althans in Brabant, vrij populair schijnt te zijn, is enige kennis hierover misschien ook voor andere collegae van belang.
ANTWOORD. Kombucha, ook wel theepaddestoel genoemd, is een symbiose van gistcellen en bacteriën. Om welke gist- en bacteriesoorten het precies gaat, blijkt te variëren met de onderzochte cultuur. Vaak voorkomende gisten zijn Schizosaccharomyces pombe en Saccharomycodes ludwigii, alsmede Pichia-, Torula- en Mycoderma-soorten. De bacteriën zijn veelal Acetobacter-soorten. De symbiose wordt bijeengehouden door een geleiachtige massa, die wordt geproduceerd door de Acetobacter-bacteriën en die geheel uit cellulose bestaat.
Wanneer een Kombuchacultuur wordt toegevoegd aan zwarte thee, die met 10 suiker is gezoet, ontstaat een verfrissende licht alcoholische drank, doordat de gisten de suiker omzetten in koolzuur en…
Reacties