Onderzoeken laten zien dat een ‘polypil’ gunstige effecten heeft op risicofactoren en op relevante cardiovasculaire uitkomstmaten. Waarom is deze pil in Nederland niet al lang omarmd? Daar spelen strenge registratie-eisen en terughoudendheid van de farmaceutische industrie een rol in.
Het onconventionele concept van de polypil werd 20 jaar geleden geïntroduceerd door Wald en Law.1 De twee epidemiologen stelden voor een combinatiepil in vaste dosering te verstrekken aan iedereen ouder dan 55 jaar. De strategie zou het aantal patiënten met hart- en vaatziekten met meer dan 85% verlagen. Op de statistische onderbouwing van het concept kwam kritiek.
De zogenoemde polypil is een vastgedoseerde combinatiepil met generieke geneesmiddelen die ingrijpen op meerdere cardiovasculaire risicofactoren. De pil bevat een trombocytenaggregatieremmer, een statine en één of meerdere bloeddrukverlagers. Een vaak genoemd bezwaar tegen de polypilstrategie is dat het een populatie met een relatief laag cardiovasculair risico medicaliseert. Het voorschrijven van medicatie zou de focus van minstens zo belangrijke leefstijlaanpassingen verleggen naar een simpele pil.
In sommige opzichten heeft het debat over de beoogde doelgroep overschaduwd wat de belangrijkste winst van een polypil kan zijn: een flinke verbetering van de therapietrouw. Met één…
Reacties