Wakker worden tijdens de narcose

Klinische praktijk
Ronald D.L. Akkerman
Johannes T.A. Knape
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8705
Abstract

Samenvatting

  • ‘Awareness with recall’ wordt gedefinieerd als ‘het zowel bewust meemaken als herinneren van gebeurtenissen tijdens de operatie’. Percepties van geluid, pijn of paralyse en het verwerken hiervan in het geheugen kunnen leiden tot een posttraumatische stressstoornis.
  • Prospectieve studies rapporteren een incidentie van 0,1-1%.
  • Risicofactoren zijn omstandigheden die leiden tot onderdosering van anesthetica in relatie tot de individuele behoefte.
  • Het gebrek aan betrouwbare monitoring van de anesthesiediepte is het gevolg van ons beperkte begrip over de effecten van anesthetica op het bewustzijn en geheugen.
  • Er is geen meerwaarde aangetoond van monitoring met de bispectrale-indexschaal ten opzichte van het meten van de uitgeademde concentratie van een inhalatieanestheticum.
  • Hoogrisicopatiënten die totale intraveneuze anesthesie ondergaan zijn mogelijk gebaat bij het gebruik van de bispectrale-indexschaal ter monitoring van de anesthesiediepte.
  • Verder wetenschappelijk onderzoek naar de neurobiologische achtergrond van awareness with recall is noodzakelijk zodat er in de toekomst betrouwbare monitoringtechnieken kunnen worden ontwikkeld.
Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, afd. Anesthesiologie, Utrecht.

R.D.L. Akkerman BSc, coassistent; prof.dr. J.T.A. Knape, anesthesioloog.

Contact prof.dr. J.T.A. Knape (j.knape@umcutrecht.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Ronald D.L. Akkerman ICMJE-formulier
Johannes T.A. Knape ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

In het artikel worden de postoperatieve gevolgen van wakker worden tijdens narcose niet besproken. Er is een hoge kans op een posttraumatische stress stoornis (<70%), met langdurige gevolgen voor de patiënt. Herkennen van wakker geweest zijn tijdens narcose via gestructureerd navragen na narcose, vervolgen van de patiënt en zonodig behandelen van een PTSS kan onnodig leed voorkomen. Het LUMC heeft daar een protocol voor dat we graag beschikbaar stellen.

Fred Boer, anesthesioloog

Dit is een waardevolle aanvulling op ons artikel. Er is zeker een onderrapportage over awareness tijdens narcose, met als gevolg dat deze patienten "tussen de wal en het schip" dreigen te komen met nare persoonlijke gevolgen. Het LUMC protocol beoogt actieve opsporing van patienten die een awareness hebben ondergaan en verdient ruime navolging.