Voedseladditieven als oorzaak van medische klachten: alleen voor sulfiet verband met astma en anafylaxie aangetoond; resultaten van een literatuuronderzoek

Onderzoek
K.E.H. Reus
G.F. Houben
M. Stam
A.E.J. Dubois
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:1836-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Bepalen of er een oorzakelijk verband is tussen voedseladditieven en diverse medische klachten.

Opzet

Literatuuronderzoek.

Methode

In Medline werden over de periode januari 1966-januari 1999 artikelen gezocht over de volgende stoffen zonder eiwit en lactose: monosodiumglutamaat (MSG), sulfiet, azokleurstoffen (tartrazine, oranjegeel, azorubine, amarant, cochenillerood), benzoaten, sorbaten, gebutyleerd hydroxyanisol/gebutyleerd hydroxytolueen (BHA/BHT), parabenen, kaneel en vanille, in combinatie met trefwoorden aangaande voeding en neveneffecten. Van onderzoeken waarin een effect zou zijn aangetoond werden alleen dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken met orale provocatie verder beoordeeld, tenzij anafylaxie de klacht was. Bij onderzoeken waarin geen effect zou zijn aangetoond werd gekeken naar de onderzoeksopzet.

Resultaten

Alleen voor sulfiet als verwekker van astma en anafylaxie waren er methodologisch adequate onderzoeken die een causaal verband aantoonden. Voor azokleurstoffen, benzoaten, MSG, sorbaten en BHA/BHT was geen verband met medische klachten aantoonbaar, voor parabenen, kaneel en vanille waren er onvoldoende of geen goede gegevens om een conclusie op te baseren.

Auteursinformatie

TNO Voeding, Zeist.

Mw.K.E.H. Reus, diëtist; dr.G.F.Houben, toxicoloog; mw.ing.M.Stam, levensmiddelentechnoloog.

Academisch Ziekenhuis, afd. Allergologie, Postbus 30.001, 9700 RB Groningen.

Dr.A.E.J.Dubois, allergoloog.

Contact dr.A.E.J.Dubois

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties