Samenvatting
Doel
Bepalen of er een oorzakelijk verband is tussen voedseladditieven en diverse medische klachten.
Opzet
Literatuuronderzoek.
Methode
In Medline werden over de periode januari 1966-januari 1999 artikelen gezocht over de volgende stoffen zonder eiwit en lactose: monosodiumglutamaat (MSG), sulfiet, azokleurstoffen (tartrazine, oranjegeel, azorubine, amarant, cochenillerood), benzoaten, sorbaten, gebutyleerd hydroxyanisol/gebutyleerd hydroxytolueen (BHA/BHT), parabenen, kaneel en vanille, in combinatie met trefwoorden aangaande voeding en neveneffecten. Van onderzoeken waarin een effect zou zijn aangetoond werden alleen dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde onderzoeken met orale provocatie verder beoordeeld, tenzij anafylaxie de klacht was. Bij onderzoeken waarin geen effect zou zijn aangetoond werd gekeken naar de onderzoeksopzet.
Resultaten
Alleen voor sulfiet als verwekker van astma en anafylaxie waren er methodologisch adequate onderzoeken die een causaal verband aantoonden. Voor azokleurstoffen, benzoaten, MSG, sorbaten en BHA/BHT was geen verband met medische klachten aantoonbaar, voor parabenen, kaneel en vanille waren er onvoldoende of geen goede gegevens om een conclusie op te baseren.
Reacties