Voeding en gezondheid - vitaminen en vitaminesupplementen

Klinische praktijk
J. Schrijver
H. van den Berg
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:752-6
Abstract

Samenvatting

- Een gevarieerde voeding gebaseerd op de ‘Spelregels goede voeding’ van het Voedingscentrum vormt een geschikte basis voor een goede gezondheid.

- Er is echter een aantal duidelijk omschreven situaties waarvoor suppletie met vitaminen is geïndiceerd. Deze betreffen zuigelingen (vitamine A, D en K), jonge kinderen en zwangeren en vrouwen die borstvoeding geven (vitamine D), aanstaande zwangeren (foliumzuur) en ouderen (vitamine D).

- Bij twijfel over voldoende inname met de voeding is aanvulling met een supplement met alle 13 vitaminen in een hoeveelheid van eenmaal de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) een verantwoorde en veilige keuze.

- Er bestaan aanwijzingen uit epidemiologisch onderzoek dat de incidentie van bepaalde ziekten lager is wanneer één of meer vitaminen worden ingenomen in hoeveelheden (ruim) hoger dan de ADH. Echter, tot nu toe heeft interventieonderzoek hiervoor nauwelijks harde bewijzen geleverd.

- Voor enkele vitaminen (A, D, foliumzuur, B6, nicotinezuur en β-caroteen) zijn bij te hoge inname gezondheidsrisico's of duidelijke toxiciteit waargenomen. Voor vitamine B6, nicotinezuur, foliumzuur en β-caroteen is dit risico beperkt tot het gebruik van hooggedoseerde supplementen.

Auteursinformatie

Dr.J.Schrijver, biochemicus/voedingskundige, Koppenlaan 17, 3769 BK Soesterberg.

Voedingscentrum, Den Haag.

Dr.H.van den Berg, biochemicus/voedingskundige.

Contact dr.J.Schrijver

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties