Eind 2022 kende de wereld wekenlang een tekort aan technetium, jodium en lutetium. En het was niet de eerste isotopencrisis. Waardoor doet dit probleem zich steeds voor? En is er al zicht op een oplossing?
Op 28 oktober 2022 slaat het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in het Belgische Mol alarm. Tijdens een routinecheck is gebleken dat een onderdeel van een klepje van hun kernreactor, de BR2, ontbreekt. In de BR2 worden medische isotopen gemaakt die aan ziekenhuizen over de hele wereld worden geleverd.
Het defect aan de Belgische reactor valt toevallig samen met gepland grootschalig onderhoud aan de Nederlandse hogefluxreactor (HFR) in Petten. De twee reactoren zijn samen verantwoordelijk voor maar liefst 50-60% van de totale wereldproductie aan medische isotopen. De gevolgen voor de nucleaire geneeskundige zorg zijn groot: er ontstaan grote tekorten aan het medische isotoop technetium, dochterisotoop van molybdeen, en in mindere mate ook aan jodium en lutetium. Onder andere botscans, schildwachtklierprocedures en prostaatkankerbehandelingen met lutetium-PSMA moeten erdoor worden uitgesteld.
In het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek maakt nucleair geneeskundige Marcel Stokkel zich begin november 2022 grote zorgen: ‘We hebben geen idee wanneer dat…
Reacties