Verzet tegen werving buitenlandse verpleegkundigen

Nieuws
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145:326-7
Download PDF

artikel

Derdewereldlanden protesteren tegen de ronseling van verpleegkundigen door rijke westerse landen, omdat zij hun ziekenhuizen, waar toch al een tekort aan verpleegkundigen is, steeds verder zien leegstromen. In landen als Zambia, Tobago en Trinidad is de helft van het verplegend personeel al naar elders vertrokken, omdat het daar meer kan verdienen in beter geoutilleerde ziekenhuizen (The Sunday Times, 28 januari 2001).

Eerder luidde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al de noodklok dat er overal ter wereld een tekort aan verpleegkundigen is ontstaan. De WHO pleit ervoor dat overheden meer naar de oorzaken van het tekort gaan kijken en proberen die aan te pakken in plaats van elders goedkope werkkrachten weg te halen (De Standaard, 22 december 2000).

Vooral landen als Canada, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië halen massaal goedkope verpleegkundigen en vroedvrouwen uit het buitenland, waarbij landen als Chili, Filipijnen, Jamaica, Ghana, Zambia en Zuid-Afrika populair zijn. De verpleegkundigen krijgen salarissen aangeboden die 50 tot 60 keer het lokale salaris bedragen. Hiernaast krijgen zij ook nog vaak gratis vliegreizen, kleding, huisvesting en scholing. Veel derdewereldlanden klagen dat zij daar niet tegenop kunnen concurreren.

Groot-Brittannië heeft vorig jaar 1460 Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen aangesteld. Veel te veel volgens Nelson Mandela en hij verzocht Tony Blair hier niet mee door te gaan. Zuid-Afrika, maar ook alle andere Afrikaanse landen, hebben hun verpleegkundigen broodnodig, aldus Mandela (figuur). Groot-Brittannië werft nu 5000 verpleegkundigen in Spanje: van hen zijn de eerste 63 reeds aangekomen (The Independent, 20 januari 2001).

De oorzaak van al het tekort aan verplegend personeel is al jaren bekend, zo blijkt uit een bericht in Trouw van 24 januari 1976. Hierin wordt gemeld dat uit een onderzoek van de Nationale Ziekenhuisraad is gebleken dat in algemene ziekenhuizen 10 van de vacatures voor verpleegkundigen niet kan worden ingevuld. Voor academische ziekenhuizen is dit ruim 18. Er is een algemene leegloop ontstaan. Als reden wordt opgegeven: lage salarissen en te hoge werkdruk. Dezelfde reden die 25 jaar later ook de oorzaak van de leegloop is.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties