Samenvatting
Doel
Vergelijken van de gevolgen voor de seksualiteit van vaginale hysterectomie, subtotale abdominale hysterectomie en totale abdominale hysterectomie.
Opzet
Prospectief, multicentrisch onderzoek.
Methoden
Aan 413 patiënten die vanwege een goedaardige aandoening (anders dan descensus uteri of endometriose) in 13 opleidings- en niet-opleidingsziekenhuizen in Nederland een hysterectomie ondergingen, werd gevraagd de ‘Vragenlijst seksuele disfuncties’ vóór en 6 maanden na de operatie in te vullen. Dit is een gevalideerde, ziektespecifieke vragenlijst, die het vóórkomen en de hinder van seksuele problemen meet, de frequentie van gemeenschap en de algemene tevredenheid over het seksueel functioneren.
Resultaten
De tevredenheid over het seksueel functioneren nam toe, ongeacht de operatietechniek. Hinderlijke seksuele problemen ontstonden na vaginale hysterectomie, subtotale abdominale hysterectomie en totale abdominale hysterectomie bij respectievelijk 23, 24 en 19 van de patiënten (χ2-toets; p = 0,80). Bij patiënten die vooraf tenminste één hinderlijk seksueel probleem ondervonden, was dit na de operatie nog steeds het geval bij respectievelijk 59, 54 en 56 (χ2-toets; p = 0,85).
Conclusie
Seksueel welbevinden verbeterde na hysterectomie, ongeacht de uitgevoerde operatietechniek.
Reacties