Vaccinatie tegen rotavirus eindelijk in RVP

Moeder met baby
Rosie Sikkel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:C5635

Zuigelingen geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen een vaccinatie tegen het rotavirus in het rijksvaccinatieprogramma (RVP) aangeboden. De eerste kinderen zullen vanaf half februari worden gevaccineerd.

artikel

Het rotavirus kan vooral bij jonge kinderen een ernstige gastro-enteritis veroorzaken. Jaarlijks worden er in Nederland gemiddeld 3500 kinderen in het ziekenhuis opgenomen vanwege uitdrogingsverschijnselen door braken of diarree bij een rotavirusinfectie. Van de geïnfecteerde kinderen onder de 5 jaar komen er jaarlijks 5 tot 6 te overlijden. Onder andere prematuren, dysmaturen en kinderen met een aangeboren afwijking hebben een hoger risico op ernstige rotavirusinfecties.

Het drinkvaccin Rotarix wordt bij 6-9 weken en bij 3 maanden toegediend en bevat levend verzwakt virus. Daarom is het vaccin onder andere gecontra-indiceerd bij kinderen met een ernstige immuunstoornis en bij kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap biologicals gebruikten. Vanaf 24 weken mag het vaccin niet meer worden toegediend, onder andere vanwege een verhoogd risico op darminvaginaties op die leeftijd.

De aanpassing van het vaccinatieprogramma ging niet zonder slag of stoot. Al in 2017 oordeelde de Gezondheidsraad positief over een algemene vaccinatie tegen rotavirus in het RVP. De raad adviseerde om in elk geval kinderen uit risicogroepen te vaccineren, omdat bij hen de ziektelast het hoogst is. Onder andere vanwege de coronacrisis stelde staatssecretaris Paul Blokhuis het per juni 2020 beoogde vaccinatieprogramma uit. In 2021 gaf de Gezondheidsraad de aanbeveling toch álle kinderen te vaccineren, om naast directe bescherming ook groepsimmuniteit te bereiken. Ook toen besloot de staatssecretaris een definitieve invoering van rotavirusvaccinatie uit te stellen; hij liet het over aan een volgend kabinet. De opvolger van Blokhuis, Maarten van Ooijen, stelde in mei 2022 dat er geen geld voor was, maar besloot in september 2022 alsnog om het vaccin toe te voegen aan het RVP.

Nederland is daarmee relatief laat met een landelijk rotavirusvaccinatieprogramma; de Verenigde Staten implementeerden het vaccin in 2006. Ook in Europese landen als België, Duitsland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk, Finland en Noorwegen werd de vaccinatie eerder aan het vaccinatieprogramma toegevoegd.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties