Uitdagingen in chirurgisch onderzoek

Opinie
Maroeska M. Rovers
Hein G. Gooszen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3864
Abstract

Een recent artikel in de JAMA geeft inzicht in de langetermijneffecten van bariatrische chirurgie, een ingreep die in diverse landen, waaronder Nederland, reeds op grote schaal toegepast wordt bij de behandeling van obesitas.1 De onderzoekers van het JAMA-artikel laten zien dat bij een grote groep patiënten – meer dan 1600 – na een gemiddelde follow-up van 7 jaar, bariatrische chirurgie niet tot minder sterfte leidde dan standaardzorg.

Bariatrische chirurgie niet effectief

Het artikel in de JAMA betreft ‘slechts’ een observationele studie, waardoor voorstanders van de ingreep zullen zeggen dat dergelijk onderzoek niet voldoende bewijs levert. Ook een eerder in de JAMA gepubliceerde gerandomiseerde studie liet geen verschillen zien tussen geopereerde en conventioneel behandelde patiënten in bloeddruk, de serumconcentraties van insuline, glucose, ldl- en hdl-cholesterol, of het aantal patiënten met metabool syndroom.2 Deze trial met 2 groepen van 25 obese jongeren was klein, waardoor de voorstanders van de…

Auteursinformatie

UMC St Radboud, afd. Operatiekamers, Nijmegen.

Dr. M.M. Rovers, klinisch-epidemioloog (tevens: afd. Epidemiologie, Biostatistiek en HTA); prof.dr. H.G. Gooszen, chirurg.

Contact dr. M.M. Rovers (M.Rovers@ebh.umcn.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: De afdeling waar M.M. Rovers voorheen werkzaam was ontving financiële vergoedingen van GlaxoSmithKline voor microbiologisch onderzoek naar otitis media en de deelname aan activiteiten die niet aan dit artikel zijn gerelateerd.
Aanvaard op 27 juli 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties