In de palliatieve fase worden patiënten soms ongepland opgenomen. Hoe regelen we bij hen de continuïteit van zorg? Gestructureerde telefonische overdracht tussen huisarts en specialist is een optie, maar is dat haalbaar?
Samenvatting
Doel
Onderzoek naar de praktische toepasbaarheid van een gestructureerde overdracht, waarbij huisartsen actief worden betrokken bij ongeplande ziekenhuisopnames van patiënten met kanker in de palliatieve fase.
Opzet
Beschrijvend, kwalitatief en kwantitatief onderzoek.
Methode
Patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker die in de periode juli-december 2022 ongepland werden opgenomen, werden geïncludeerd voor dit onderzoek. Bij deze patiënten werd een gestructureerde overdracht toegepast, die bestond uit (a) telefonische informatieoverdracht tussen de medisch specialist of zaalarts en de huisarts binnen 24 h na opname, en (b) deelname van de huisarts aan online multidisciplinair overleg (MDO) voorafgaand aan ontslag. De ervaringen van de zaalartsen en medisch specialisten werden uitgevraagd met een vragenlijst. De huisartsen werden telefonisch geïnterviewd.
Resultaten
De zorgverleners waren tevreden over het directe contact in een gestructureerde telefonische overdracht. Dit droeg bij aan de samenwerking en zorgcontinuïteit. Het was een uitdaging om behalve voor de fysieke dimensie van patiënten ook aandacht te hebben voor psychische, sociale en spirituele waarden, wensen en behoeften. Het was voor de meeste huisartsen niet haalbaar om deel te nemen aan het MDO.
Conclusie
Telefonisch contact met huisartsen bij ongeplande ziekenhuisopnames verbetert de kwaliteit van de overdracht, de samenwerking tussen zorgverleners en continuïteit van zorg.
Reacties