Samenvatting
Doel
Het meten van de omvang en de groei van chronische multimorbiditeit in een eerstelijnspatiëntenpopulatie.
Opzet
Beschrijvend longitudinaal onderzoek.
Methode
Uit de gegevens van huisartsenpraktijken in het Landelijk Informatie Netwerk Huisartsenzorg (LINH) selecteerden we patiënten met chronische longaandoeningen, chronische cardiale aandoeningen en diabetes mellitus. In de periode 2003-2009 berekenden we voor ieder jaar de prevalentie van deze afzonderlijke aandoeningen. Vervolgens bepaalden we omvang en groei van multimorbiditeit uitgesplitst naar 4 leeftijdsgroepen(0-14, 15-44, 45-64, > 65 jaar).
Resultaten
In 2003 had 12,6% van alle patiënten ten minste 1 van de onderzochte chronische aandoeningen. In 2009 was dit percentage met bijna een vijfde toegenomen tot 15,0%. Van alle patiënten met ten minste 1 chronische aandoening had in 2003 15,9% multimorbiditeit; dit percentage bedroeg 18,3% in 2009. De groei van deze multimorbiditeit was waarneembaar voor alle 3 de chronische aandoeningen en in alle volwassen leeftijdsgroepen. In hoeverre deze groei werd beïnvloed door betere morbiditeitregistratie kon niet worden achterhaald.
Conclusie
In de afgelopen jaren lijkt het aantal patiënten met een chronische aandoening aanmerkelijk te zijn toegenomen, evenals het aantal lijdend aan multimorbiditeit. Bij voortzetting van deze trend, zal in 2015 de multimorbiditeit alleen al voor patiënten ouder dan 65 jaar met diabetes mellitus, een chronische longaandoening en/of een cardiale aandoening zijn gegroeid zijn tot ruim 30%.
Reacties