Samenvatting
Doel
Bepaling van de behoefte aan oogzorg voor diabetespatiënten in 2020.
Opzet
Computersimulatie-onderzoek.
Methode
Uitgaande van bevolkingsprognosen tot 2050 en literatuurgegevens over incidentie, prevalentie, de kwaliteit van oogheelkundig onderzoek en de effectiviteit van behandelingen met lichtcoagulatie, werd een continue computersimulatie ontwikkeld, waarin deze gegevens werden ingevoerd. Vier verschillende scenario's met oplopende frequentie van screening werden nagerekend in vergelijking met niet-controleren. Effecten werden in visuswinst uitgedrukt. Voor de kostenberekening werd uitgegaan van tarieven, besparingen op invaliditeitsvoorzieningen en verminderingen van produktiekosten.
Resultaten
Het aantal diabetespatiënten nam volgens de schatting tussen 1993 en 2020 toe van 287.000 tot 406.000. In het scenario volgens consensusrichtlijnen zou in 2020 bij patiënten met diabetes type I 45 minder blindheid voorkomen dan zonder screening, bij patiënten met type II 20 minder. Screening was voor diabetes type I in alle scenario's kosteneffectief, voor diabetes type II in geen enkel scenario. In alle scenario's was er meer behoefte aan oogzorg, waarbij het aantal noodzakelijke onderzoeken sterker toenam dan het aantal behandelingen met lichtcoagulatie. In 2020 waren hiervoor naar schatting 30 meer oogartsen nodig.
Conclusie
Door toename van het aantal diabetespatiënten neemt de behoefte aan oogzorg in de komende decennia sterk toe, mede vanwege de effectiviteit van behandeling met lichtcoagulatie.
Reacties