Is ticagrelor toch gelijk aan clopidogrel?

Nieuws
Peter Damman
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4896

Waarom dit onderzoek?

In de huidige Europese richtlijnen wordt aanbevolen om patiënten met een acuut coronair syndroom (ACS) te behandelen met acetylsalicylzuur en ticagrelor in plaats van met acetylsalicylzuur en clopidogrel. Dit geldt voor alle patiënten met ACS ongeacht of zij een percutane coronaire interventie ondergaan. Deze aanbeveling is gebaseerd…

Auteursinformatie

Contact P. Damman (peter.damman@radboudumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Peter Damman ICMJE-formulier
Observationele studie na RCT
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

U schrijft hierboven in belangrijkste resultaten

"Patiënten die met ticagrelor waren behandeld hadden een statistisch significant lager risico op MACE (‘adjusted hazard ratio’ (aHR) 0.97; 95%-BI: 0.85-1.10);"

Echter, het artikel waarnaar u verwijst zegt precies het tegenovergestelde, namelijk: "Ticagrelor was not associated with lower risk of MACE (adjusted hazard ratio [aHR], 0.97; 95% CI, 0.85-1.10);"

Bovendien, als het 95% betrouwbaarheidsinterval de waarde 1 bevat, is er geen significant verschil, dus de cijfers laten ook inderdaad een andere conclusie zien dan u opschrijft.

Hans van Assen