Screenen op asymptomatische vaatziekten en risicofactoren bij hoogrisicopatiënten: de huidige praktijk

Onderzoek
P.C.G. Simons
Y. van der Graaf
J.D. Banga
B.C. Eikelboom
A. Algra
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1998;142:1096-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Het vaststellen van de huidige praktijk bij patiënten die verwezen worden voor een vaatziekte of een risicofactor daarvoor ten aanzien van screenen op atherosclerose elders in het lichaam en risicofactoren daarvoor.

Opzet

Beschrijvend, retrospectief.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Methode

Met behulp van het ziekenhuisregistratiesysteem werden alle patiënten geïdentificeerd die in één jaar naar de polikliniek verwezen werden vanwege A.-carotisstenose, perifere arteriële vaatziekte, aneurysma aortae abdominalis, diabetes mellitus, hyperlipidemie of hypertensie. Met behulp van hetzelfde ziekenhuisregistratiesysteem werd nagegaan bij hoeveel van deze patiënten onderzoek verricht werd waarmee atherosclerose (elders) in het lichaam of risicofactoren kan worden aangetoond, binnen een tijdsperiode van 5 maanden rond het eerste bezoek.

Resultaten

Er werden 372 patiënten met een vaatziekte en 317 patiënten met een risicofactor geïdentificeerd. Onderzoeken om A.-carotisstenose, perifere vaatziekte of een aneurysma van de abdominale aorta aan te tonen werden elk bij minder dan 6 van de patiënten verricht. Onderzoek naar coronaire ischemie werd gedaan bij ongeveer 50 van alle patiënten. Bloedonderzoek naar diabetes mellitus werd gedaan bij 35 van de vaatpatiënten en bij 81 van de patiënten met hyperlipidemie of hypertensie. Bloedonderzoek naar hyperlipidemie werd gedaan bij 18 van de vaatpatiënten en bij 76 van de patiënten met diabetes mellitus of hypertensie.

Conclusie

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat in de dagelijkse specialistische praktijk patiënten die verwezen worden voor een vaatziekte of risicofactoren voor vaatziekten weinig gescreend worden op asymptomatische macrovasculaire aandoeningen of risicofactoren daarvoor.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Julius Centrum voor Patiëntgebonden Onderzoek: mw.P.C.G.Simons, arts-onderzoeker; mw.dr.Y.van der Graaf en dr.A.Algra, arts-epidemiologen.

Afd. Interne Geneeskunde: dr.J.D.Banga, internist.

Afd. Vaatchirurgie: prof.dr.B.C.Eikelboom, vaatchirurg.

Contact mw.dr.Y.van der Graaf

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties