Dokters hebben vaker klachten van burn-out dan mensen met andere beroepen, zo blijkt uit een vragenlijstonderzoek onder 7288 Amerikaanse artsen. Internisten, neurologen en eerstelijnsartsen vertonen de meeste symptomen (Arch Intern Med. 2012; epub 20 augustus).
Tait Shanafelt en collega’s van onder andere de Mayo Clinic in Rochester (VS)…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1467
Burnout en communicatie
Ik ben zelf geen arts, maar heb veel (huis)artsen met stressgerelateerde klachten als cliënten. Wat ik zie: er is vaak veel winst te halen door het verbeteren van de communicatie met patiënten en/of met assistentes en andere medewerkers. Veel artsen (althans die die bij mij komen) communiceren voor uiteenlopende redenen niet duidelijk of te emotioneel. Dan gaat het vaak mis, en dat zorgt voor stress.
Een voorbeeld: huisartsen die tegen de assistente niet duidelijk uitleggen hoe ze telefoontjes moeten afhandelen, of welke aanvullende informatie ze moeten opzoeken en doorgeven. Gevolg: De huisarts is onder druk doordat ze allerlei informatie zelf moet opzoeken en daardoor uitloopt, en de assistente snapt niet wat ze verkeerd gedaan heeft. Dergelijke problemen kun je vermijden! Ook bij de communicatie met lastige patiënten is trouwens veel winst te halen.
Natuurlijk is stress en burnout een uiterst complex probleemgebied en is er vaak meer aan de hand. Toch zie ik dat zeker bij artsen communicatie een essentieel punt is. En het is een punt dat men zelf kan aanpakken!
Alexandra Gerny, beroepscoach