Samenvatting
- Prematurenretinopathie (ROP) komt voor bij ongeveer 30 van de kinderen die geboren worden met een geboortegewicht < 1500 g en/of een zwangerschapsduur < 32 weken.
- Vele factoren spelen een directe of indirecte rol bij het ontstaan. Hoe jonger en dus onrijper het kind bij de geboorte, hoe groter de kans op een vorm van ROP die leidt tot slechtziend- of blindheid.
- Aangezien een toenemend aantal zeer jonge kinderen tegenwoordig door verbeterde obstetrische en neonatologische zorg overleeft, is grondige screening op ROP van belang.
- Bij tijdige detectie (ROP-stadium 3) kan de aandoening behandeld worden met cryo- of lasertherapie. Alhoewel de kans op succes hiermee verhoogd wordt, houdt circa 40 van de behandelde kinderen een ernstige visuele handicap over. In Nederland zijn dat ongeveer 10 kinderen per jaar.
- Op latere leeftijd hebben te vroeg geborenen een verhoogde kans op oogafwijkingen, zoals strabismus, amblyopie en refractieafwijkingen. Ook hier verminderen tijdige detectie en behandeling van deze aandoeningen de kans op een permanente visuele handicap.
Reacties