Protonencentra: ze zijn er, wat nu ?

Perspectief
Liesbeth J. Boersma
Marco van Vulpen
Coen R.N. Rasch
Johannes L.A. Langendijk
namens het samenwerkingsverband DUPROTON (Dutch Proton Therapy Centres).
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2550
Abstract

Samenvatting

Na een langdurige maatschappelijke discussie, is in 2018 protonentherapie beschikbaar gekomen in Nederland. Deze therapie is in Nederland op een unieke wijze geïntroduceerd. De protonencentra hebben vergunning om jaarlijks maximaal 2200 patiënten te behandelen, 4,4% van het totaal aantal patiënten dat bestraald wordt. Deze groep wordt geselecteerd met zorgvuldig uitgekozen voorspellingsmodellen om de kans op bijwerkingen in te schatten. Alleen als er voor een individuele patiënt een klinisch relevant verschil in bijwerkingen verwacht wordt ten opzichte van de huidige fotonentherapie, komt deze patiënt in aanmerking voor protonentherapie. Welke voorspellingsmodellen gebruikt dienen te worden, en welk verschil in bijwerkingen protonentherapie rechtvaardigt, is en wordt vastgelegd in landelijke indicatieprotocollen. Wij verwachten dat we op deze manier de goede internationale reputatie die Nederland heeft op het gebied van de radiotherapie, verder kunnen uitbouwen, en eendrachtig ook de protonentherapie internationaal naar een hoger niveau te tillen.

Auteursinformatie

MUMC+, afd. Radiotherapie, GROW School for Oncology and Developmental Biology, Maastricht. Prof.dr. L.J. Boersma, radiotherapeut-oncoloog (tevens: MAASTRO en ZON-PTC). Holland PTC, Delft. Prof.dr. M. van Vulpen, radiotherapeut-oncoloog. AMC, afd. Radiotherapie, Amsterdam. Prof.dr. C.R.N. Rasch, radiotherapeut-oncoloog (tevens APTC). UMCG, afd. Radiotherapie, Groningen. Prof.dr. J.L.A. Langendijk, radiotherapeut-oncoloog (tevens GPTC).

Contact L.J. Boersma (liesbeth.boersma@maastro.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: er zijn mogelijke belangen gemeld bij dit artikel. ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties