Preventie van foudroyante sepsis na splenectomie

Opinie
J.W.M. van der Meer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:260-1

Zie ook het artikel op bl. 257.

Zoals uit de klinische les van Tamminga et al. in dit tijdschriftnummer blijkt, is de toestand na splenectomie niet zonder risico's.1 In de eerste plaats is er een – niet geheel verklaarde – toegenomen kans op levensbedreigende sepsis veroorzaakt door bepaalde micro-organismen, met name pneumokokken en iets minder frequent Haemophilus influenzae en meningokokken. In zeldzame gevallen, vooral in aansluiting aan hondebeten, kan zich bij gesplenectomeerde patiënten een ernstige sepsis met Capnocytophaga canimorsus (tot voor kort aangeduid met de naam DF2-bacillus) voordoen.23

Het risico van levensbedreigende sepsis na splenectomie is het grootst wanneer de milt verwijderd is bij stagering voor een hematologische maligniteit, bij hemolytische anemie of bij thalassemie. De kans dat zich bij een dergelijke patiënt in de loop van het leven een levensbedreigende sepsis ontwikkelt, bedraagt ongeveer 5 .4-6 Voor patiënten bij wie de milt na traumatische miltruptuur…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis St.Radboud, Kliniek voor Inwendige Ziekten, afd. Algemeen Interne Geneeskunde, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Prof.dr.J.W.M.van der Meer, internist.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties