Hardlopen heeft een positief effect op de gezondheid, maar is niet zonder risico’s. Bij elk hardloopevenement zijn er hardlopers met acute medische problemen. Kan prehospitale zorg bij zo’n evenement de reguliere zorg ontlasten?
Samenvatting
Doel
De prehospitale zorg bij de Marathon Rotterdam in beeld brengen en het effect van deze prehospitale zorg op acute zorgketen aantonen.
Opzet
Retrospectieve, descriptieve studie.
Methode
Gegevens over gebruik van medische zorg en ambulances tijdens de Marathon Rotterdam in de periode 2019-2024, alsmede diagnoses van de slachtoffers die van de zorg gebruikgemaakt hadden, werden verkregen van betrokken partijen. Wij gebruikten beschrijvende statistiek bij de data-analyse.
Resultaten
Tijdens de afgelopen vijf edities van Marathon Rotterdam werden gemiddeld 219 slachtoffers behandeld in de medische posten, van wie gemiddeld 84 per editie letsel hadden dat zonder medische post zou resulteren in beoordeling door de ambulance, op de SEH of een huisartsenpost. Er was volgens data van het Landelijk Platform Zorgcoördinatie voldoende SEH-capaciteit voor spoedzorg in de regio.
Conclusie
De samenwerking van meerdere disciplines in de prehospitale zorg bij de Rotterdam Marathon draagt bij aan de juiste zorg op de juiste plek en voorkomt onnodig hoge druk op de reguliere spoedzorg.
Reacties