Praktijkvergelijking biedt aanknopingspunten voor verbetering van de praktijkvoering: visitaties obstetrie en gynaecologie als voorbeeld

Perspectief
M.J.M.H. Lombarts
J.M.W.M. Merkus
A.M. Hamersma
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1995;139:686-90

Zie ook de artikelen op bl. 651 en 682.

Verbetering van de gezondheidszorg vereist kennis. Voor een belangrijk deel gaat het daarbij om professionele kennis: kennis over de mens, over het menselijk lichaam en zijn functioneren en over diagnostische en therapeutische methoden en technieken. Batalden en Stoltz stellen dat daarnaast nog een ander soort kennis nodig is voor het verbeteren van de dagelijkse praktijkvoering in de gezondheidszorg, de zogenaamde ‘verbeteringskennis’.1 Deze zou zorgverleners in staat stellen hun professionele kennis zo te gebruiken dat meer en sneller verbeteringen worden gerealiseerd. Verbeteringskennis bestaat uit vier elementen: kennis van variatie, van systemen en van (werk- en veranderings)psychologie, en theorie over kennis.

In dit artikel laten wij zien hoe variatiekennis, in de vorm van praktijkvergelijkingen, kan bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit van de obstetrisch-gynaecologische zorgverlening. Wij baseren ons daarbij op de resultaten van het visitatieprogramma van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie…

Auteursinformatie

Centraal Begeleidingsorgaan voor de Intercollegiale Toetsing, Postbus 20.064, 3502 LB Utrecht.

Mw.M.J.M.H.Lombarts, stafmedewerker. Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie.

Commissie Kwaliteit: dr.J.M.W.M.Merkus, gynaecoloog.

A.M.Hamersma. beleidsmedewerker.

Contact M.J.M.H.Lombarts

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties