Poliomyelitis in Nederland, 1979-1991: immuniteit en blootstelling

Klinische praktijk
H.C. Rümke
P.M. Oostvogel
M. van der Veer
G. van Steenis
A.M. van Loon
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1993;137:1380-6
Abstract

Zie ook de artikelen op bl. 1377, 1388 en 1404.

Inleiding

Nederland behoort samen met Frankrijk en de Scandinavische landen tot de weinige Europese landen die geïnactiveerd poliovaccin (IPV; Salk-vaccin) toepassen voor routinevaccinaties bij kinderen. Het Rijksvaccinatieprogramma omvat sinds 1957 poliomyelitis. Het IPV is aangeboden aan alle kinderen geboren vanaf 1945.1 Sinds 1961 wordt dit vaccin in het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) geproduceerd als onderdeel van het gecombineerde vaccin tegen difterie, kinkhoest, tetanus en poliomyelitis (DKTP), en vanaf 1962 is het in het vaccinatieprogramma toegepast.2-5 Levend oraal poliovaccin (OPV; Sabin-vaccin) wordt alleen in geval van een polio-epidemie gebruikt.

Het huidige vaccinatieschema is: 4 doses DKTP-vaccin op de leeftijd van 3, 4, 5 en 11 maanden, gevolgd door 2 doses DTP-vaccin in de jaren waarin het kind 4, respectievelijk 9 wordt. Er wordt in Nederland een zeer hoge vaccinatiegraad bereikt: ruim 97 van de kinderen heeft…

Auteursinformatie

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne, Postbus 1, 3720 BA Bilthoven.

Medisch Centrum Immunisaties: dr.H.C.Rümke, kinderarts; mw.M.van der Veer.

Laboratorium voor Controle Biologische Produkten: dr.G.van Steenis, dierenarts-viroloog.

Contact Laboratorium voor Virologie, tevens WHO-Collaborating Centre for Reference and Research on Poliomyelitis: dr.A.M.van Loon, viroloog; P.M.Oostvogel, assistent-geneeskundige

Verbeteringen
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties