Het nut van psychotherapie in vergelijking met farmacotherapie staat al langer ter discussie, maar een onderzoeksgroep onder leiding van Ioana Cristea van de universiteit van Padua en Pim Cuijpers van de Vrije Universiteit Amsterdam voegt aan die kwestie nog een complicerende factor toe. Vergelijkend onderzoek gesponsord door de industrie valt…
Pillen of praten? Ook hier denkt de industrie mee
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C3250
Placebo-effecten
Placebo-middelen zijn niet geregistreerd als geneesmiddel. Zij worden wel als vergelijkende middelen gebruikt bij effectiviteis onderzoek van geneemiddelen. In onderzoeken blijken het geregeld 10% of meer werkzaam. Het is wenselijk dat placebo middelen worden geregistreerd als ‘laag werkzame geneesmiddel’.
Bij onderzoek naar nieuw te registreren medicijnen is het gebruikelijk om een dubbel blind (noch de arts, noch de patiënt weet wat zij geven/krijgen) onderzoek uit te voeren. De werking van het nieuwe middel wordt vergeleken met een reeds bekend (erkend werkzaam) middel en met een een placebo medicijn (erkend onwerkzaam middel). Zo is bijna elk geregistreerd geneesmiddel, de laatste 30 jaar, vergeleken met een placebomiddel.
Als een nieuw middel bv. tegen depressiviteit wordt getest dan gebeurt dat ook zo. Uit deze onderzoeken blijkt meestal dat het nieuwe middel wat beter werkt en minder bijwerkingen heeft dan het erkende werkzaam oude middel en ook beter werkt dan het placebomedicijn.
Nieuw middel: 65%, oud middel: 60%, placebo: 40%. Je kunt de vraag stellen waarom bij 35% medicatie niet werkt, bij 65% wel werkt en bij 40% placebo ook werkt.