Pijnbehandeling na heup- of knievervangende operatie

Onderzoek
Ingrid M.M. van Haelst
J. (Suzanne) T.H. Bocxe
Bart J. Burger
H. (Jeroen) J. Doodeman
Eric C.G. de Roode
Wilco E. van Genderen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2009;153:B428
Abstract

Samenvatting

Doel

Inzicht verkrijgen in het resultaat van postoperatieve pijnstilling met intraveneuze toediening van morfine, door de patiënt gecontroleerd (PCIA), en orale analgetica na een totale heup- of knievervangende operatie (THP of TKP).

Opzet

Prospectief observationeel onderzoek.

Methode

In de periode 2006-2007 includeerden we 154 patiënten voor een THP en 110 voor een TKP in het Medisch Centrum Alkmaar. Pijn na de operatie werd behandeld met morfine via een PCIA-pomp en met orale analgetica. De primaire uitkomstmaten waren effectiviteit van de pijnbehandeling en de incidentie van bijwerkingen.

Resultaten

Na een THP was de pijn in rust acceptabel bij 65% van de patiënten op de dag van operatie (dag 0). Dit percentage steeg tot > 95 vanaf dag 2 na operatie. Op dag 1 had 43% acceptabele pijnscores bij beweging, vanaf dag 2 was dit > 90%. Op dag 0 was 24% misselijk en 25% braakte; op dag 1 was dit 21 respectievelijk 29%. Op dag 0 na een TKP was de pijn in rust acceptabel bij 45%, vanaf dag 3 bij ≥ 95%. Pijn bij beweging op dag 1 was acceptabel bij 24% van de patiënten, oplopend naar 80% op dag 4. Op dag 0 na TKP was 37% misselijk en 39% braakte; op dag 1 was dat 26% respectievelijk 23%.

Conclusie

Gezien de tegenvallende effectiviteit en de bijwerkingen van een PCIA-pomp met morfine en orale analgetica zijn aanpassingen in de pijnbehandeling na THP en TKP noodzakelijk. De grootste verbetering is te behalen op de dag van operatie en de dag daarna.

Auteursinformatie

Medisch Centrum Alkmaar, discipline Ziekenhuisapotheek, Alkmaar.

Drs. I.M.M. van Haelst, ziekenhuisapotheker; drs. J.T.H. Bocxe, ziekenhuisapotheker in opleiding; drs. H.J. Doodeman, onderzoeker.

Discipline orthopedie.

Dr. B.J. Burger, orthopedisch chirurg

Discipline anesthesiologie.

E.C.G. de Roode, nurse practitioner anesthesiologie.

Medisch Centrum Jan van Goyen Amsterdam, discipline anesthesiologie, Amsterdam.

Drs. W.E. van Genderen, anesthesioloog.

Contact drs. I.M.M. van Haelst (i.van.haelst@mca.nl)

Verantwoording

Drs. T. van der Ploeg voerde de statistische analyse van de gegevens uit; C. de Geus verwerkte de onderzoeksresultaten; M. Houmes droeg bij aan de gegevensverzameling. Joint Care® is een door Biomet Europe BV gedeponeerd merk.
Belangenconflict: geen gemeld.
Financiële ondersteuning: dit onderzoek werd deels gefinancierd door het Foreest Instituut van het Medisch Centrum Alkmaar.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties