Peroperatieve 3D-doorlichting bij intra-articulaire fracturen aan de extremiteiten*

Klinische praktijk
M.S.H. (Suzan) Beerekamp
Dirk Th. Ubbink
Jan S.K. Luitse
J. Carel Goslings
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A2737
Abstract

Samenvatting

  • Bij de operatieve behandeling van intra-articulaire fracturen van de extremiteiten wordt vaak 2-dimensionale (2D) doorlichting gebruikt om de repositie en fixatie tijdens de operatie te beoordelen en zo nodig te corrigeren.

  • Postoperatieve röntgenopnames of CT-scans laten echter regelmatig een suboptimale repositie of fixatie van de fractuur zien.

  • Om dit te helpen voorkomen is een 3-dimensionale (3D) doorlichtingtechniek ontwikkeld die peroperatief kan worden ingezet.

  • De stralingsbelasting van peroperatieve 3D-doorlichting is hoger dan die van 2D-doorlichting, maar beduidend lager dan die van CT. De diagnostische waarde van 3D-doorlichting is vergelijkbaar met die van een CT-scan.

  • In een aanzienlijk aantal operaties (11-39%) worden extra correcties verricht naar aanleiding van 3D-doorlichting; het is echter onbekend of alle opgespoorde afwijkingen werkelijk correctie behoeven.

  • Op dit moment onderzoeken wij in een gerandomiseerde trial de meerwaarde van peroperatieve 3D-doorlichting voor de kwaliteit van de repositie en fixatie en patiëntrelevante uitkomsten zoals pijn en functie van het gewricht op de lange termijn.

Auteursinformatie

*Namens de EF3X-trial-projectgroep, waarvan de leden aan het eind van dit artikel staan vermeld.

Academisch Medisch Centrum, Amsterdam.

Trauma Unit, Afd. Chirurgie: drs. M.S.H. Beerekamp, arts-onderzoeker, drs. J.S.K. Luitse en prof.dr. J.C. Goslings, traumachirurgen.

Contact drs. M.S.H. Beerekamp (M.S.Beerekamp@amc.nl)

Verantwoording

De projectgroep van de EF3X-trial bestond naast de auteurs uit de volgende leden:
Academisch Medisch Centrum, Amsterdam: dr. Kees-Jan Ponsen, dr. Niels W.L. Schep en drs. Rolf W. Peters (afd. Chirurgie), dr. Peter Kloen (afd. Orthopedie) en dr. Mario Maas (afd. Radiologie); Sint Antonius Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Nieuwegein: drs. Jasper Winkelhagen en dr. Michiel J. M. Segers; Universitair Medisch Centrum, afd. Chirurgie, Utrecht: dr. Taco Blokhuis en prof.dr. Loek Leenen.
Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: M.S.H. Beerekamp is werkzaam bij AMC Research BV, dat financiële ondersteuning voor onderzoek heeft ontvangen van Philips Healthcare in Best zonder dat daar beperkende voorwaarden aan verbonden waren.
Aanvaard op 14 december 2010

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties