Peritoneale lavage om intra-abdominale letsels te herkennen bij polytraumapatiënten

Onderzoek
Chr. van der Werken
R.M.M. van Loenhout
Th.J.M.V. van Vroonhoven
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1987;131:762-5
Abstract

Samenvatting

In een periode van 2 jaar werden 139 patiënten opgenomen wegens meervoudige letsels (‘injury severity score’ > 20) als gevolg van stomp inwerkend geweld. Bij 63 patiënten (45) werd peritoneale lavage verricht. Hierbij werd de buikholte gespoeld om vrij bloed, gal of darminhoud als uiting van een intra-abdominaal letsel aan te tonen. Er waren 2 fout-positieve bevindingen, fout-negatieve uitslagen kwamen niet voor. De methode bleek veilig en gemakkelijk uitvoerbaar.

Auteursinformatie

St. Elisabeth Ziekenhuis, afd. Heelkunde, Postbus 90151, 5000 LC Tilburg.

Chr.van der Werken, R.M.M.van Loenhout en dr.Th.J.M.V.van Vroonhoven, chirurgen.

Contact Chr.van der Werken

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

H.P.C.M.
Hoynck van Papendrecht

Rotterdam, mei 1987,

In dit artikel van de collegae Van der Werken et al. (1987;762-5) kan ik het moeilijk eens zijn met hun stellingname dat de laparoscopie een ingewikkelde onderzoekmethode is die, evenals de scintigrafie en de angiografie, niet op een goed uitgeruste EHBO-afdeling mogelijk zou zijn. Zij kan namelijk even zo goed als de buikholtespoeling onder plaatselijke verdoving worden verricht. Of een laparoscopie bij polytraumapatiënten meer informatie kan brengen dan de lavage is mij onbekend, zoals dit een reden kan zijn om van dit onderzoek af te zien. Niettemin zijn subcapsulaire hematomen van lever en milt laparoscopisch goed diagnostiseerbaar.1 Overigens is via de laparoscoop een lavage van de buikholte zonder meer uit te voeren.

De auteurs achten het waarschijnlijk dat tweemaal een subcapsulaire bloeding bestond, welke begrijpelijkerwijs niet door lavage aan het licht kwam maar dus wel als fout-negatief voor een intra-abdominaal letsel aangemerkt kan worden. De bevinding perforatie van de laatste ileumlis dient mijns inziens ook als fout-negatief te worden beschouwd, al berust deze op een verkeerde interpretatie.

Een andere opmerking is dat bij vrouwelijke traumapatiënten zonder bekken- en beenfracturen de peritoneale lavage op eenvoudiger wijze via een Douglas-punctie kan worden uitgevoerd. Een bijkomend voordeel van deze toegangsweg tot de buikholte is dat intra-abdominaal vocht zich veelal in de Douglas-holte verzamelt.

H.P.C.M. Hoynck van Papendrecht
Literatuur
  1. Berci G, Dunkelman D, Michel SL, et al. Emergency minilaparoscopy in abdominal trauma. Am J Surg 1983; 146: 261-5.

Chr.
van der Werken

Tilburg, juni 1987,

Hoewel wij zelf geen ervaring met laparoscopie bij polytraumapatiënten hebben, durven wij toch ons standpunt te handhaven dat het in deze specifieke situatie een ingewikkelde onderzoekmethode is. De mededeling van collega Hoynck van Papendrecht dat ‘zij ook onder plaatselijke verdoving kan worden verricht’ verandert daaraan niets. Het gebruik van sedativa bij ernstige ongevalspatiënten1 met multipele verwondingen en een instabiele bloeddruk is niet ongevaarlijk. Nadelen zijn tevens dat bij dit onderzoek de buikholte met een ruime hoeveelheid gas moet worden opgeblazen en dat een laparoscopist voor een juiste beoordeling nogal wat ervaring zal moeten hebben. Onder deze omstandigheden verkiezen wij de meest eenvoudige en snelste methode, die ook in handen van minder ervaren onderzoekers veilig en betrouwbaar is gebleken. Om dezelfde redenen zijn wij tegenstanders van punctie van het cavum Douglasi omdat daardoor peritoneale lavage beslist niet eenvoudiger zal worden.

Chr. van der Werken
R.M.M. van Loenhout
Th.J.M.V. van Vroonhoven
Literatuur
  1. Berci G, Dunkelman D, Michel SL, et al. Emergency minilaparoscopy in abdominal trauma. Am J Surg 1983; 146: 261-5.