Samenvatting
- De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) heeft de richtlijn voor behandeling van thuis opgelopen pneumonie uit 1998 herzien vanwege veranderde resistentiepatronen en nieuwe inzichten in de epidemiologie, diagnostiek en behandeling.
- In tegenstelling tot de oude versie is deze richtlijn transmuraal en opgesteld volgens de aanbevelingen voor evidence-based richtlijnontwikkeling, door afgevaardigden uit alle betrokken beroepsverenigingen.
- De ‘ernst van ziekte’ bij de patiënt met een pneumonie wordt belangrijk geacht bij het kiezen van de optimale initiële behandelstrategie.
- Ernstig zieke patiënten worden initieel behandeld met therapie gericht tegen meerdere potentiële pathogenen, waaronder Legionella.
- Indeling naar ernst van ziekte kan gebeuren op basis van een gevalideerd scoresysteem (met de ‘pneumonia severity index’ en de ‘ademhaling, mentale toestand, bloeddruk, ureum, 65 jaar’(AMBU-65)-score) of op basis van een pragmatische driedeling naar plaats van behandeling: thuis, op een verpleegafdeling of op een Intensive Care.
- Een belangrijke rol wordt toegekend aan de Legionella-sneltest in urine: deze test kan belangrijke beleidsbeslissingen bij de initiële behandeling sturen.
- Bij een bekende verwekker wordt de therapie gewijzigd in een gerichte antibiotische behande-ling.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2005;149:2495-500
Reacties